Lotus homes

Държавата налага нови мерки срещу Ковид от четвъртък, обяви здравният министър

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1982 | Брой коментари 0
12:34 10.11.2020

Държавата налага нови мерки срещу разпространението на коронавируса, които ще влязат в сила в четвъртък.

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в ефира на „Нова телевизия“.

Попитан, дали се обсъжда пълно затваряне на държавата, той отговори, че не се разсъждава в тази посока. „Всички училища, в които има заболяемост над 20%, минават в електронна среда. Другата мярка е осигуряване на зелените коридори за пазаруване на възрастни хора в цялата страна. Следващото е в офисите с големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние“, допълни Ангелов, цитиран от „Дневник“.Той поясни, че курсове и кръжоци на закрито ще могат да се провеждат само, ако присъстващите носят маски. „Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите заведения ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23.30 часа“, каза още министърът.

За зелените коридори Ангелов посочи, че се мисли за вариант да има времеви прозорец и следобед. Попитан дали има някакви притеснения, той отговори, че единствено се притеснява дали лекарите и сестрите ще издържат „на това, което случва“.Според него гръбнакът на пандемията може да се пречупи с разум. Според министъра няма недостиг на национално ниво на антимикробни препарати, нискомолекулярни хепарини и кортикостероиди.

Той призова хората да спазват противоепидемичните мерки и да се пазят. Министърът се оплака, че на фона на натовареността на спешната помощ има много фалшиви повиквания.

Проф. Ангелов за пореден път изрази увереност, че съвсем скоро ще се въведе електронно даване на направления от личните лекари да PCR тест. „Всеки ще може да отиде в избрана от него лаборатория, като си каже ЕГН-то ще излезе, че има направление и ще му се направи безплатен тест“, обясни идеалната ситуация министърът.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени