Lotus homes

Д-р Аспарух Илиев: Смесването на ваксини може да доведе до странични реакции

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 500 | Брой коментари 0
08:17 22.04.2021

Практика на смесване на ваксини няма - препоръчва се в няколко европейски държави, например във Франция и Германия. "От гледна точна на страничните ефекти може да има неблагоприятни реакции. Няма категорични данни за ефективността на подобна комбинация. По-висока степен на имунна реакция е възможно при смесването на ваксини, но всичко е в сферата на спекулацията". Това заяви пред БНТ завеждащият Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

"Позитивното е, че ако подобно смесване между векторни и РНК препарати работи, то ще имаме по-голям успех и завършване на пълен цикъл на имунизация, каза още той. - Тромбозите при "АстраЗенека" са толкова редки, че може да се сравнят с печалба от лотария. Втората доза на "АстраЗенека" удължава и стабилизира имунния отговор", разкри специалистът.

"Янсен" (препаратът на "Джонсън и Джонсън") е една много добра ваксина. Все още няма информация дали еднодозовите ваксини могат да достигнат достатъчната продължителност на ефективността", коментира експертът.

"Смъртността не е единственият проблем след COVID, а и пост-COVID заболяванията", завърши д-р Аспарух Илиев./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени