Lotus homes

COVID-19 се предава по-лесно от сухия въздух

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 629 | Брой коментари 0
08:01 25.08.2020

Сухите помещения и климатизираните закрити пространства повишават риска от заразяване с коронавируса, заключават индийски и немски изследователи в скорошно проучване. Те призовават за оптимални стандарти за влажност на обществените сгради и градския транспорт.

Относителната влажност "силно влияе" на разпространението на вируси сред хората на закрито, особено в такива със сух въздух. До този извод стигна индийско-германският изследователски екип, който сравни резултати от изследвания за COVID-19 от 10 международни проучвания.

Обществените сгради трябва да имат между 40- 60% влажност на въздуха, за да се намалят рисковете от разпространение на вируса, заявиха ръководителите на екипа Сумит Кумар Мишра и Айт Ахлават от германския институт „Лайбниц”.

На влажни места вирусната капчица - разтвор на соли, вода, органични вещества и прикачени вируси – се уголемява и тя пада по-бързо, „предоставяйки по-малък шанс на други хора да я вдишат“.

Когато въздухът е сух на закрито микрокапчиците, се свиват и стават по-леки - „оптимален начин“ вирусите да бъдат „вдишани от други хора или да попаднат върху повърхности, където могат да оцелеят по-продължително време”.

„Сухият въздух също прави лигавиците в носовете ни сухи и по-пропускливи за вируси, заявиха учените./БГНЕС

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени