Lotus homes

Болни зъби докарват рак и поболяват ставите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 877 | Брой коментари 0
10:19 29.08.2013

Болните зъби са източник на редица заболявания. Оказва се, че в над 50% случаите на рак на панкреаса се дължат на инфекции на венците и дори челюстта. Те са и сред основните причини за ранна поява на ревматизъм, ставни заболявания и сърдечно-съдови възпаления, като перикардити и миокардити, съобщава "Монитор".Те са и причина за редица кожни заболявания. Едно от тях е алопеция ареата, което се изразява в окапване на косата на участъци.
Българите и особено подрастващите са с най-болни зъби в Европа. Средно по 5 кариеса на временните зъбки имат децата до 6-годишна възраст, а 17-годишните са с по един-два извадени постоянни зъба, показва проучване на Съюза на българските зъболекари.

Независимо от трагичната картина в устата на децата ни, само 25 на сто от родителите водят малчуганите на зъболекар редовно както за лечение, така и за профилактика, независимо че здравната каса поема много повече манипулации безплатно на малолетни и непълнолетни, отколкото на хората над 18-годишна възраст.

По неписано правило у нас на стоматолог се ходи по спешност. Според специалистите безпаричието не е истинската причина за неподдържаните зъби, а немарливостта. В подкрепа на констатацията е факта, че едва 20-25 на сто от средствата, отпускани от здравната каса за зъболечение както на деца и юноши, така и на възрастни, се оползотворяват. Останалите средства се връщат обратно в нея, тъй като хората не ходят на зъболекар дори когато имат право на безплатни пломби и профилактика.

Страхът от стоматолога е наследствен

Почти на всеки е познат страхът от посещението при зъболекаря. Мнозина обясняват ужаса, който изпитват от зъболечението, с преживяна интервенция в детството. Испански учени обаче твърдят, че този страх се предава по наследство. Според тях, ако един или двамата от родителите са демонстрирали страх от посещението при зъболекар, най-вероятно е детето също да страда от него. Изводът им се базира въз основа на анализ на 180 семейства. Експертите съветват възрастните да се преборят със своите страхове, за да не ги предават на децата си.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени