Lotus homes

Бизнесът продължава да пуска в неплатен отпуск и да съкращава персонал

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 344 | Брой коментари 0
13:13 25.08.2020

Заради коронакризата фирми продължават да пускат в неплатен отпуск и да съкращават свои служители, както и да намаляват заплати. Това показва юлското проучване на НСИ сред 3770 предприята с над 230 хил. заети. Наблюдението на бизнеса от статистическия институт се прави всеки месец след въвеждането на извънредното поведение през март.

Почти 13% от анкетираните фирми са посочили, че са прибегнали до мярката "неплатен отпуск" на наетите, а 8% са освободили пернсонал през юли. Към непълно работно време са преминали 4%, а около 10% от фирмите са въприели дистанционна форма на работа. Намаляване на заплати са предприели 3% от предприятита. През първите два месеца на извънредното положение - март и април, делът на фирмите, предприели тези мерки, бе двойно по-висок.

От участвалите в анкетата предприятия една трета посочват, че през юли са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с юни, почти половината са посочили, че не е имало промяна в оборотите, а за 18% е имало увеличение на приходите.

Секторът, който продължава да отчита най-големи загуби е „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“.  В индустрията 37.6% от фирмите са с намаление на продажбите, а в дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ и „Строителството“ - съответно по 32.8%.

За септември 93.4% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 3.4% - че ще преустановят временно дейността си, а 1.4% - че ще прекратят дейността си./Сега бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени