Lotus homes

BBC пише за българската чалга

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1215 | Брой коментари 0
12:04 11.02.2013

След скандалите около европарите за "Пайнер Медиа" и впоследствие отказ за субсидията, въпросът с чалгата беше разгледан и в BBC. Всички помним, че неотдавна музикалната компания беше одобрена за сумата от 3 197 324 лв. еврофинансиране по програма "Конкурентноспособност". Това предизвика недоволство и незабавно в социалната мрежа Фейсбук беше организиран флашмоб пред Информационния център на ЕС у нас. 

От "Пайнер" предпочетоха да бъдат по-малко мразени, отколкото финансирани и седмица по-късно от кабинета на министър Томислав Дончев обявиха отказа на музикалния гигант от субсидирането. Темата се стори интересна и беше разгледана от гигантската медия BBC. На чалгата е отделен подробен материал, описващ една сряда вечер в Студентски град.

Още в началото Студентски град се споменава като квартал на нощния живот, препълнен с дискотеки и млади хора. Акцентът пада и върху провокативното облекло на присъстващите в дискотеката. Същата вечер изпълненията прави Андреа. Авторката на материала описва всичко характерно за нощния чалга живот в Студентски град - от късите черни рокли, до салфетките и силиконът.

Българската чалга е културен развив, става ясно още от заглавието. В самия материал се обяснява и какви са връзките от миналото на чалгата с мафията. Не се отрича фактът, че "Пайнер" притежава от 80 до 90% от пазара на българска музика, но под въпрос са поставени ценностите, които тя вещае.

Самият стил "чалга" е описан като културен феномен, който е съчетал Балкански и цигански  ритми. "Универсална, неподправена и забавна" музика вижда BBC в чалгата.

Етномузикологът Венцислав Димов обяснява, че чалгата възпява новите "герои на нашето време", характерни с "материални признаци на капиталистически просперитет", само че "обърканата й ценностна система" не е продукт на индустрията, а на една реалност, която попфолкът само прави по-гръмка и налагаща се. "Ако сте роден след 1990 г., животът ви е пълен с мръсните приказни истории на чалгата, които може да объркате с реалността", допълва той.

"Привлекателна е, защото демонстрира блясък и луксозен начин на живот, които са непостижими за огромна част от хората в нестабилните посткомунистически икономики", казва Рада Еленкова, бивш програмен директор на Българския център за джендър изследвания.

Материалът засяга почти всички аспекти на чалга културата и завършва с това, че е въпрос на избор. Въпреки че се споменава и налагането на тази култура посредством ученически учебни тетрадки и др.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени