mycomputer.BG

Българите все още подценяваме вредата от излагането на слънце

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 22.08.2013 | Прочитания 706 | Брой коментари 0
15:36 22.08.2013

Д-р Светлана Бянова е специалист-дерматолог. Специализирала е диагностика на урогенитални, хламидиални и микоплазмени инфекции, диагностика на микотични заболявания, криотерапия както и новости в дерматологичната терапия.

- Д-р Бянова, през лятото мнозина прекаляват с престоя на слънце. Какви са непосредствените опасности за кожата от това?

- Ефектите върху кожата от дългия престой на слънчевите лъчи могат да се разделят на ранни и късни. Ранните изменения варират от непосредствено слънчево изгаряне с различна степен на увреда на кожата до различни фототоксични и фотоалергични реакции. Късните прояви, по-опасните, са преждевременно стареене на кожата, хиперпигментаци и евентуална поява на доброкачествени и злокачествени кожни тумори.

- Бихте ли обяснили как влияе слънчевата радиация на кожата?

- Освен добре познатите ползи от излагането на слънце трябва да имаме предвид и вредата от прекомерното облъчване. Най-силно въздействие върху кожата имат UVA и  UVB-лъчите, които се различават по дължина на вълната. UVB-лъчите достигат само до повърхността на кожата и причиняват както бронзовия тен, така и различните степени на изгаряне. UVA-лъчите обаче достигат по-дълбоките слоеве на кожата и бавно и постепенно водят до разрушаване на еластични и колагенни влакна, до увреда на клетъчно ниво. Ефектите се появяват след години. Те могат да бъдат изобилна поява на бенки, пигментни петна, белезите на старееща кожа, както и някои кожни тумори.
 
- Какъв е балансът между ползата и вредата от излагането на тялото на открито?

- Спазването  на  някои общоприети правила може да ни спести неприятните последици от излагането на слънце като:

  • да не се излагаме на слънце от 11.00 до 16.00 часа;
  • да използваме предпазни дрехи в светъл цвят, да се носят очила, шапки с широка периферия;
  • да не се предоверяваме на чадъри или облачното време, тъй като слънчевите лъчи все пак достигат до кожата и я увреждат;
  • да ползваме подходяща фотозащитна козметика.

/puls.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени