Lotus homes

Ангелов обяви решението за ваксинираните с AstraZeneca

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 429 | Брой коментари 0
16:34 19.04.2021

Ваксината на AstraZeneca вече няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбозитопения. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, включително жени под 60 г. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб.

Ваксинираните с първа доза с ваксината на AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат втора доза от ваксината на Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.

Хора, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, при тях втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от COVID-19 могат да се имунизират с пълна ваксинационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви следното: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели. Текат клинични проучвания, когато завършат, може да променим решението, което сме взели сега, но то е в унисон с решенията на няколко държави в ЕС”.

"Ще направим такава организация, че да се получат вторите дози там, където са били доставени първите", отбеляза проф. Ангелов. Тези, които са си поставили първата доза от AstraZeneca и нямат никакви нежелани реакции, могат да си поставят втора доза от същата ваксина.

На хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат, че са ваксинирани, уточниха на пресконференцията./Дарик

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени