mycomputer.BG

50 000 лева "взривиха" сесията в Перник вчера! Защо беше нужно това?

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 28.08.2020 | Прочитания 580 | Брой коментари 0
08:14 28.08.2020

Вчерашната сесия на Общински съвет Перник на моменти нажежи почти до червено напрежението в залата. Ако съветниците така разгорещено дебатират за всичко, което касае града ни – със сигурност проблемите ще са по малко. Казват, че в спора се ражда истината.

Дебатите вчера бяха за едни 50 000 лева, които са заложени в бюджета на общината като помощ за ремонт на Гинекологичното отделение в Перник. След докладна от съветник в дясно тези средства се предлагаше да се пренасочат в помощ на ПСР лаборатория в Перник.

Срещу проекта за решение се вдигнаха от фондация „Богданова и Данаилова“, които заедно с много доброволци са моторът на инициативата за ремонта.

Каква се случи в залата вчера:

Първите разправии бяха около това кой има право да внася подобна докладна. Беше подчертано, че внасянето на тази докладна е прецедент.  Основателно беше зададен въпроса – защо директорът на болницата в Перник не дойде при съветниците да обясни  какво иде реч. Д-р Явор Рангелов от ГЕРБ на няколко пъти  вземаше думата, за да поясни огромната нужда на областта от подобна структура. /Нещо, за което бяха съгласни всички съветници/. Д-р Рангелов на няколко пъти поясни, че лаборатория има, но трябва да се изгради помещението в Минната болница. Сиреч – средствата са необходими за ремонт.
От своя страна Милан Миланов попита какъв е този ремонт на помещение за 50 000 лева – какво ще се прави с толкова много пари.

От БСП предложиха да се прегласуват обектите от капиталови разходи и 50 000 лева, заложени за футболно игрище в Кладница – да се прехвърлят за лаборатория. И това не беше прието.

Д-р Мария Маринова призова съветниците да се смирят и да гласуват тези средства, които са много важни. Защото ситуацията е много сериозна.

Думата беше дадена и на Катрин Богданова от фондацията. Тя пък заяви, че в Перник и сега могат да се правят ПСР тестове за няколко часа. Има лаборатория, която работи с НЗОК и може да работи с болницата.

Малко преди Димитър Колев да даде час почивка, Милан Миланов отново взе думата за да изчете част от интервю на д-р Митов, в което той информира, че пернишката болница има ПСР лаборатория и вече са направени проби! Имаме ли лаборатория или не, за какво точно се искат тези 50 000 лева – пак попита той.

В крайна сметка, след дадената почивка съветниците гласуваха против това парите да се пренасочат към болницата.

Сега остава да се изпълни предложението на Милан  Миланов, който по време на дебатите предложи на следваща или извънредна сесия да се потърси начин да се вземат тези средства от друго перо на бюджета. И да се помогне на болницита. При предварително пуснато ясно писмо от болничното ръководство за какво точно иде реч. И при пускане на докладна , според правилника на съвета.

Друг е въпросът защо въобще трябваше да се стига до подобна разправия. На моменти грозна и противопоставяща едно отделение на друго, едни перничани на други, едни болни на други.


 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени