mycomputer.BG

28 април - Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки и професионални болести

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 379 | Брой коментари 0
11:07 28.04.2021

28 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ БОЛЕСТИ РАБОТНИЦИ

 Днес отново отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. Този ден е обявен и за Световен  ден за здравословен и безопасен труд. Мотото на кампанията за 2021 г. е „Здравето и безопасността на работното са ВАШЕ ПРАВО. Да запазим живота на работното място“!

Тази година синдикатите в целия свят отново отдаваме почит на работниците, които загубиха живота си поради COVID-19, и изразяваме подкрепа към всички заболели за успешно справяне с болестта. В този ден ние заявяваме - Здравето и безопасността при работа не са само за Деня в памет на загиналите работници или за пандемията ОТ Ковид-19 – ТЕ СА ПРАВО ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!

През тази кризисна година, КНСБ остана вярна на своите ангажименти за осигуряване на безопасност и здраве на работещите и ще продължи по този път! 

 Първият призив на КНСБ в началото на епидемията беше свързан именно с осигуряване на адекватна защита и гаранции за здравето и безопасността на работното място на медиците и работниците в предприятията.

КНСБ последователно настояваше за своевременни промени в нормативните актове, свързани със защита на работещите от биологични агенти и включването на SARS-CoV-2 в обхвата на наредбата.Това вече и факт и дава първата правна възможност за защита на работниците на първа линия при здравни усложнения след заболяване от Ковид-19.

Отново по наше настояване, териториалните звена на НОИ получиха указания за признаване на Ковид-19 за професионална болест за медиците на първа линия при спазване на съответните процедури, имайки предвид, че заболелите лекари, медицински сестри и санитари са над 10 000.

 Чрез представителите на работниците в КУТ и ГУТ продължаваме с особено внимание да следим и да участваме в процеса на възстановяване на работата по отношение на контрола и спазване на мерките за защита на работниците.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени