Lotus homes

24 години без пророчицата Ванга

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 397 | Брой коментари 0
08:12 11.08.2020

Пророчицата Ванга, помогнала на стотици, търсещи утеха, си отива от този свят на 11 август 1996г.

Родена е на 31 януари 1911 година в Струмица в семейството на активиста на ВМОРО Пандо Сурчев. Пълното й име е Вангелия Пандева Гущерова. Майка й умира, докато тя е невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.

Постепенно започват да й приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко на сън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Приписваните ѝ необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември 2001 г. Отделно от това тя помага на роднини на починали да се свържат с покойниците, обяснява им какво да направят, за да намерят мир, предупреждава за ввъзможни опасности в житейския им път и за начини за преодоляването им.

През 1966 г. на Държавния научно-изследователски институт по сугестология (основан и ръководен от проф. Георги Лозанов) е възложено да изследва феномена Ванга. През следващите пет години в него са извършени анкетни проучвания на 7000 човека, които са посетили Ванга. Резултатите показват, че на 70% от хората Ванга познава миналото, настоящето и бъдещето.

През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на художника  Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от правславната ни църква. Това  обаче не спира хилядите вярващи в невероятните сили на Ванга да се стичат там и да молят Бога за помощ.

На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич на 27 октомври 2012 година, проведена по повод 100-годишнината от освобождението на града от османска власт, на Ванга посмъртно е присъдено званието Почетен гражданин на Петрич./Кмета бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени