Lotus homes

129 години от откриването на първата галерия "Стария рудник" при държавни мини "Перник"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 357 | Брой коментари 0
13:55 17.08.2020

 

Въгледобивът след Освобождението е един от най-важните отрасли на народното ни стопанство и има първостепенно значение за развитието на младата българска държава, за нейната политическа самостоятелност и национална независимост. Той е залог за икономическия разцвет на България.

През 1891 г. е приет първият Закон за мините, съгласно който държавата си запазва изключителното право за разработване на каменните въглища във Владайско-Мошинско-Пернишкия басейн. Създаденото Минно отделение при Министерството на финансите издава указ № 131 от юли 1891 г. , по силата на който започва експлоатация на въгледобивна мина при село Перник. На 17 август 1891 г. в местността Кулата е открит първият държавен рудник в България.

Според данните на Главна дирекция на статистиката от откриването на първия рудник през 1891 г. до официалното обявяване на Перник за град през 1929 г. е отбелязан най-бързият прираст на население в България.

ДМ „Перник“ стават най-ценното стопанско предприятие в страната, което дава на населението си най-голямата чиста печалба. През 1928 г. тя е 150 000 000 лв. чист приход. Община Перник след въвеждането на Автономно управление през 1925 г., за 10 години е получила над 20 000 000 лв. приход от ДМ „Перник“. Всички перничани знаят, че днешният облик на нашия град е дело на това промишлено предприятие построило водопровод, канализация, осветление, улици и всички обществени сгради.

Още през далечната 1905 г. в списание „Родина“, след изброяването на фактите за приноса на Мината към държавата, авторът възкликва:

„Перник за България е цяла Калифорния“

Да отдадем почит на скромния пернишки миньор и ръководството на Държавни мини „Перник“ през този един век.

/С. Нотева, Държавен архив Перник

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени