Lotus homes

В Перник НЯМА възможност да има болница само за ковид болни и болница за пациенти без ковид!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 19.11.2020 | Прочитания 650 | Брой коментари 0
15:43 19.11.2020

Четирите болници на територията на област Перник да запазят досегашната си организация на работа, тъй като това е най-оптималният вариант - е предложението на  Оперативния щаб за превенция и предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на област Перник, което беше гласувано на днешното заседание, свикано  от областния управител инж. Емил Костадинов.

Решението беше взето във връзка с писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов до областния управител за осигуряване на необходимите медицински грижи за лицата, нуждаещи се от хоспитализация. В него се посочва да бъдат направени предложения за обособяването на  две болници -  една да е изцяло за пациенти с COVID и една за пациенти без COVID.

В доклада, който беше представен от Регионалната здравна инспекция стана ясно каква е легловата база, с която разполага област Перник.

В МБАЛ "Рахила Ангелова" има 294 легла, разпределени в 16 отделения с различни профили. В Белодробната болница са налични 65 легла, от които 10 са за белодробна и 5 са за извън белодробна туберкулоза. Другите 50 легла могат да се използват за пациенти с Covid-19.  В частната болница "Свети Георги" има 28 болнични легла, от които 6 са за интензивно лечение на кардиологично болни и 22 общо кардиологични. Според изискванията в частните болници трябва да  предоставят 20% от легловата си база за пациенти с Covid-19.  Другото здравно заведение е Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, която няма обособени легла за лечение на Covid-19, няма парно, няма медицински лица, няма и кислородни апарати.

На тази база д-р Стела Димитрова от РЗИ и директорите на болниците -  МБАЛ „Рахила Ангелова“ – д-р Анатоли Митов и СБАРББ  - д-р Величка Кадийска, председателят на сдружението на Общопрактикуващите лекари  - д-р Борис Косаров и директорът на  Регионалната здравноосигурителна каса – д-р Йорданка Александрова обсъдиха, че единственото възможно и разумно решение за Перник е болниците да не се разделят.

„Нямаме възможност да приложим идеята на здравния министър в града ни. Затова ще изпратим предложението ни с доклада, в което ще настояваме да запазим сегашната конструкция на здравните заведения в Перник“, коментира областният управител инж. Емил Костадинов. Той посочи, че, ако превърнем МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Covid- болница, която обслужва жителите на цялата област, трябва да пращаме болните в София.

„Има животоспасяващи процедури, за които няма време да  се отиде до столицата, особено в сутрешните и вечерни часове, когато движението е натоварено“, допълни инж. Костадинов.


 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени