Lotus homes

Компания, основана в САЩ от българин, е оценена на над 11 млрд. долара

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 502 | Брой коментари 0
12:18 19.08.2020

Robinhood, финансово приложение за безплатна търговия с акции, основано в САЩ от родения в България предприемач Влад Тенев и партньора му Баю Бат, беше оценена на 11.2 млрд. долара след поредния кръг на финансиране от инвеститори, предаде "Ройтерс".

Така Robinhood вече се оценява по-високо от някои големи S&P 500 компании, включително Under Armour (UA), борсовата компания CBOE Global Markets (CBOE), производителя на играчки Hasbro (HAS) и казино компаниите Wynn Resorts (WYNN) и MGM (MGM) .

Компанията обяви в понеделник, че е набрала още 200 млн. долара финансиране, като е повишило оценката ѝ до 11.2 млрд. долара. Това е рязко увеличение от оценката от 8.6 млрд. долара в отделен кръг от финансиране на Robinhood, който приключи миналия месец.

Бързо нарастващата цена на Robinhood, за която се говори, че скоро ще бъде публично търгувана, е още едно доказателство за това как стартъпът е трансформирал индустрията за търговия с акции и се превърна в един от победителите по време на пандемията.

Robinhood е една от "най-горещите" стартиращи компании в Силициевата долина, след като постоянно набира големи суми при все по-високи оценки от няколко утвърдени инвеститори, включително Sequoia Capital, Ribbit Capital и Index Ventures. Според изчисления на PitchBook и "Ройтерс" до момента компанията е събрала около 1.71 млрд. долара.

Само тази година базираният в Менло парк стартъп е получил капитал от около 800 млн. долара

Последният кръг на финансиране е широко приеман за предшественик на първоначалното публично предлагане (IPO) на акции от компанията, която се възползва от скока в ежедневните транзакции на клиенти, останали у дома по време на пандемията от COVID-19.

Някои търговци и анализатори приписват увеличенията между 300% и 500% на акции на фалирали компании като Hertz, Chesapeake, Whiting и JC Penney на инвеститори на дребно, използващи Robinhood.

Robinhood е основана през 2013 г. от познатите от студентските си години в Станфорд Влад Тенев и Баю Бат след кратък престой на "Уолстрийт" и сега има повече от 10 милиона потребителски профила.

Влад Тенев е съосновател и един от изпълнителните директори на Robinhood. Той ръководи екипите за инженерно и бизнес развитие на компанията. През 2013 г. Тенев и Бат започват начинанието, за да "демократизират финансовата система на Америка" и оттогава достигат милиони клиенти в цялата страна.

Преди Robinhood Тенев стартира две финансови компании в Ню Йорк и завършва математика в Станфордския университет и M.S. по математика в UCLA. Тенев е включен в няколко списъка на успешни млади предприемачи като Forbes 30 under 30, Inc 30 under 30 и Fortune 40 under 40 списъка за своите постижения.

Баща му e бил преподавател по икономика в България, който заминава да продължи образованието си в САЩ през 1990 г., когато Тенев е на 4 години. И двамата му родители са работили за Световната банка над 25 години и го окуражават да влезе във финансовата индустрия. Докато расте, винаги е мислил за финанси, но никога не е смятал да стане предприемач заради професията на родителите си, споделя Тенев./Дневник бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени