Знаете ли, че... Празникът на Перник се е отбелязвал на Антоновден до 1944 година?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 275 | Брой коментари 0
15:46 18.01.2021

Архивите са живи! И в тях пише, че до 1944 година Празникът  на Перник е отбелязван на Антоновден!  Денят в който Перник се е освободит от османско робство. Имало е и организиран ежегоден бал по този повод.

След години забрава, празникът беше отбелязан вчера от членове на национално дружество „Традиция“ – Перник. И са категорични, че това е само началото. За следващата година ще има по-сериозна организация и ще се даде повече гласност на проявата.

От дружеството имат амбицията и кроят планове за много възстановки на исторически събития. Като историческа възстановка на самия акт на Освобождението. Или пък възстановка на посещението на Цар Борис III-ти в град Перник.

И се надяват да получат подкрепа от местната власт за реализирането им.Не толкова финансова, колкото логистична.

Национално дружество "Традиция" е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени