Жителите на Брезник първи ще видят изложбата на находките от археологическата дейност под Бърдото

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 176 | Брой коментари 0
07:44 17.04.2018

Изложба „Новооткрит римски и късноантичен занаятчийски комплекс (II–IV в.) в южното подножие на Бърдото” ще бъде представена на 18 април 2018 г. в гр. Брезник. В 11 часа в новата зала на местния музей ще бъде презентирана археологическата дейност, която се проведе на Бърдото в последните две години, благодарение на финансирането от „ТрейсРисорсиз“ ЕООД. Местната фирма развива инвестиционен проект в общината и със своята дейност фирмата допринася не само за икономическото развитие, но и за развитието на културно-историческото знание за района.

Жителите и гостите на Брезник ще могат да видят изложбата и да чуят презентацията на 18 април, когато се отбелязва Международният ден за опазване на паметниците на културата. Този ден се чества от 1984 година срешение на Двадесет и втората Генерална конференция на ЮНЕСКО. Предложението за това идва от Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС). Всяка година ИКОМОС определя различна тема за отбелязването на 18 април. През 2018 година тя е: „ Наследство за поколенията”.

Община Брезник и Общинският исторически музей – Брезник ще отбележат 18 април с дискусия за опазването на културните ценности на територията на общината. Поканените участници – читалищни секретари, кметове, кметски наместници, граждани и специалисти  ще имат  възможност да споделят своите виждания за опазване на културното наследство в техните населени места, да общуват и установят контакти с работещи в сферата на опазването на културното наследство.

Археологическите проучвания на Бърдото са осъществени от специалистите на Регионалния исторически музей – Перник. Те са подготвили изложбата, която първо жителите на  Брезник ще имат възможност да видят, но информация за новооткрития комплекс ще бъде представена едновременно в двата музея (в Перник и в Брезник), като изложбата със самите музейни експонати ще бъде представена само в града, в чието землище са открити.

Ученици от двете училища в община Брезник също ще са сред първите, които ще видят находките. Те ще  могат да се запознаят с работата на археолозите и да се включат в интерактивна игра, чрез която ще се потопят в живота на някогашния занаятчийски комплекс, чиито следи са открити под Бърдото.

Работата на археолозите в Брезнишко продължава.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени