mycomputer.BG

Жертвите в Италия: средна възраст над 80 г., 99% са с други заболявания

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 814 | Брой коментари 0
18:00 19.03.2020

Над 99% от смъртните случаи на коронавирус в Италия са на хора със сериозни предишни медицински състояния, а средната възраст на жертвите надхвърля 80 години. Това показва проучване на националния здравен орган на страната, което обхваща 2003 случая на починали пациенти от цялата страна, но основно в най-засегнатия регион Ломбардия - над 71%.

Изследването е към 17 март и е направено с цел да предостави "улики", които да помогнат да се разбере защо смъртността от болестта в Италия е толкова висока - около 8%, при средно около 4% в целия свят, а в отделни държави и региони дори под 1%.

Какво показват данните

Средната възраст на починалите е 80.5 години, докато средната възраст на заразените е около 63 години. Във всички възрастови групи на починалите мъжете преобладават, като с покачването на възрастта делът им расте.

Над 99% от жертвите са имали сериозни патологични заболявания. Половината от тях са имали по три патологии, останалите - по две или поне една. Под 1% са били без патологии.

Само 17 души в извадката са на възраст под 50 години - 12 между 40 и 49 и петима между 30 и 39 години. Всички те са имали сериозни съществуващи патологии (сърдечно-съдови, бъбречни, психиатрични, диабет, затлъстяване).

Най-често срещаните предхождащи заболявания във всички групи са сърдечно съдови. Повече от 75% са имали високо кръвно налягане, около 35% са имали диабет, много разпространени са и сърдечните заболявания, една пета пък са имали рак, още толкова бъбречна недостатъчност и т.н.

Как протича заболяването в болницата

Най-често наблюдаваните симптоми преди хоспитализация при починали пациенти са задухът и треската, по-рядко са кашлица, диария и др. Само около 5% от хората не са имали такива симптоми при приемане.

Дихателна недостатъчност е най-често наблюдаваното усложнение (над 97% от случаите), следват остра бъбречна недостатъчност (28%), остро увреждане на миокарда (11%) и суперинфекция (10%). Интересни са данните и за продължителността на заболяването при починалите пациенти. Средното време от появата на симптомите до смъртта е 8 дни, от появата на симптомите до хоспитализацията - 4 дни, и от хоспитализация до смъртта - също 4 дни. При тези, които са били прехвърлени в реанимация, времето от хоспитализацията до смъртта се удължава с един ден и е средно 5 дни.

Терапиите, прилагани при починали пациенти с COVID-19 по време на хоспитализация, са основно три. Антибиотичната терапия е най-широко използвана, следвана от антивирусни препарати и по-рядко стероидна терапия. Общата употреба на антибиотичната терапия се обяснява с наличие на суперинфекции или е превантивна при пациенти с пневмония, чиито резултати за коронавирус още не са били потвърден. В 15% от случаите са използвани и трите терапии./Капитал бг

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени