Жените не са това, което бяха. Мъжете също

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 354 | Брой коментари 0
10:32 12.11.2017

Адвокатка да се омъжи за обикновен работник? В наши дни това вече не е абсурдно. В цяла Европа жените днес са по-добре образовани от мъжете. А това променя взаимоотношенията помежду им, отбелязва вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг“ (НЦЦ).Разликата в социалния статус на невестата и жениха векове наред е била определящият фактор: принц и Пепеляшка, лекар и медицинска сестра, пилот и стюардеса.

По-доброто образование е било запазено за синовете. Поради това мъжете са се женели твърде често за жени от по-ниско социално съсловие, а жените често са успявали да си избират мъж от по-висшите среди. Мъжът естествено е бил този, който осигурява семейството финансово.

С революцията в образованието през последните 30 години отношенията обаче се променят. Вестникът цитира данни, според които във всички европейски страни днес мнозинството от жените има по-добро образование от мъжете.

В България нивото на образованост на жените се изравни с това на мъжете още през 1971 г., при една трета от европейските страни - през 1985, а при почти всички останали - през 2009. Швейцарците бяха последни в това отношение - те постигнаха този резултат чак през 2011 година, отбелязва изданието.

За пръв път в историята вече имаше жени с по-висок образователен ценз от този на мъжете. Това се отрази силно на брачния пазар: тъй като жените с университетско образование по традиция търсят партньори с по-висок социален статус. Мъжете, които отговарят на този критерий, стават кът, а все повече жени с висше образование остават без брачен партньор. Телевизионни серии от рода на "Сексът и градът" дължат успеха си тъкмо на често оплакваната "самота на умните жени".

Сега обаче умните самотници вече не са толкова много: ако преди високо образованите жени най-често оставаха самотни, днес тъкмо те са тези, които успяват най-бързо да се омъжат.

Причината за това развитие е, че жените с висше образование изоставят традиционния ролеви модел. Иначе казано, лекарките вече си изберат за партньор не само лекари, а и мъже с по-нисък социален статус.

Изследователите от екипа на проекта сами са били изненадани от тези констатации, защото очаквали, че добре образованите жени ще предпочитат да остават сами, вместо да се омъжват за хора с по-ниско социално положение.

Социалният статус може да е свързан не само с по-висок образователен ценз, а и с по-високо заплащане. В това отношение мъжете и жените ги разделя традиционната пропаст от разлики в заплащането. При 66 на сто от двойките в Европа мъжът получава по-висока заплата от жената. Традиционните роли се налагат дори тогава, когато жената печели всъщност по-добре. "Например ако мъжът и жената са инженери и са заплатени еднакво добре, жената по-често е тази, която напуска работа и остава вкъщи, за да отгледа децата", посочва проф. Ян ван Бавел.

Според допитване на портала за запознанства „Parship", 90 на сто от 1000 мъже споделят, че им е безразлично дали бъдещата им партньорка печели повече или по-малко от тях. Жените обаче са по-традиционни: една трета от участничките в допитването споделят, че желаят партньорът им да печели повече от тях.

Освен това са се повишили изискванията на жените към мъжете по отношение на тяхната интелигентност, любовни умения, привлекателност и професионален успех.

Но както и преди, най-честата форма на отношения между партньорите е тази, при която и двамата имат еднакъв образователен ценз. 64 на сто от европейците живеят в образователно хомогенна връзка, посочва изследването./Дарик

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени