Здравното министерство променя правилата за изхвърляне на стари лекарства

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 414 | Брой коментари 0
09:05 05.03.2018

Старите лекарства, купени за лична употреба, не са опасен отпадък и може да се изхвърлят така, както битовите. Това става ясно от предложения за промени на здравното министерство.

Най-накрая ведомството пренаписа остаряла наредба, заради която не беше ясно как хората да се разделят със старите хапчета.

Наредбата на здравното министерство е издадена преди 18 години и никога не е променяна.

Позовава се на закони, които вече не съществуват, и третира всички лекарства с изтекъл срок на годност като опасни отпадъци.

Това противоречи на еконаредба, в която ясно се казва, че опасни са само цитостатичните и цитотоксичните – това основно са онколекарства, всички други са неопасни. Противоречието дълги години създава проблем.

Някои общини нямат специален ред за събирането на стари лекарства, което оставя домакинствата без изход. Други, като София, Велико Търново, Варна, Бургас, имат мобилни пунктове. В Бургас например пунктовете са 20.

Според промените онколекарствата ще се връщат в болничната аптека, а останалите ще се изхвърлят и събират като неопасен битов отпадък. Ако общината не е създала специлен ред за него, ще важи общият – контейнерът.

„Такава практика съществува в някои европейски държави и САЩ. Там обаче има разписани указания към потребителите как да става това изхвърляне с цел да се предотврати обратното попадане”, коментира Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

Такива инструкции ще се разработят и у нас, за да не попадат стари лекарства в ръцете например на клошари.

Ако общината ви не е създала специлен ред за събирането, един от съветите е да извадите таблетките от блистера и да ги смесите с битов отпадък – като утайка от кафе например, и чак тогава да ги изхвърлите в общия контейнер./БТВ

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени