Защо закъсняват полетите от и до България

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 250 | Брой коментари 0
07:30 16.08.2019

Основните причини за закъсненията на полети от и до българските летища са заради ограничения по трасето, свързани с капацитета на управление на въздушния трафик и лоши метеорологични условия. Това показват резултатите от проверката на ”Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА), разпоредена от министърът на транспорта Росен Желязков, във връзка зачестилите закъснения.

За извършване на проверката ГВА е изискала от опериращите въздушни превозвачи от и до международните летища на Република България в седемдневен срок да уведомят писмено дирекцията за причините за закъснение и/или отмяна на полет от началото на 2019 г. до момента.

Били са разпоредени и извънредни проверки на летища София, Варна, Бургас и Пловдив, които са извършени в края на м. юли и началото на м. август от два екипа, включващи инспектори и експерти по правата на пътниците. В рамките на инспекцията проверяващите са изискали от летищните координационни центрове да им бъдат предоставени извлечения от детайлните доклади за закъсненията на полетите за месец юли. Проверени са гишета за регистрация на пътниците; изходите за отвеждане до самолетите и гишетата за информация. Проверена е също документацията на наземните оператори, отнасяща се до обслужването на пътниците на съответните авиокомпании (Ground Operation Manual  и Ground Handling Manual – GOM/GHM). Проверена е наличността на справочници с контактите за връзка между наземните оператори и обслужваните от тях авиокомпании. Направени са интервюта с ръководители на оперативните центрове на наземните оператори и техни служители, както и с назначени представители на авиокомпании за съответните летища. По време на проверките на четирите летища не е имало случаи на закъснения на полети с над два часа. За извършените проверки са изготвени подробни доклади, придружени с копия от документация и снимков материал.

Сред основните причини за закъсненията на полети от и до проверяваните летища, в т. ч. по-продължителните закъснения, са ограничения по трасето, свързани с капацитета на управление на въздушния трафик и лоши метеорологични условия. В тази връзка в доклад на генералния директор на ДП РВД се пояснява, че „през лятото на 2018 г. в Европа са регистрирани рекордни нива на трафика и рекордни закъснения от над 18 млн. минути, което е основният проблем на някои части от европейското въздушно пространство. Закъсненията се генерират основно в секторите за обслужване на въздушното движение в контролните центрове в Карлсруе, Марсилия, Реймс и Маастрихт, като предизвикват значителен ефект в цялата мрежа. Причините за закъсненията са различни – лоши метеорологични условия, недостиг на ръководители на полети, недостатъчен капацитет на въздушното пространство, стачни действия, и др.

С оглед очакваните закъснения през следващите години и прогнозен годишен ръст на трафика от около 3.5%, Управителният орган на мрежата (Евроконтрол) започна въвеждането на редица мерки от края на м. април 2019 г. Мерките изместват потоците въздушно движение от въздушното пространство на най-натоварените контролни центрове, за да се намалят закъсненията на европейско ниво. Изместването на потоците е предпоставка за генериране на закъснения в други контролни центрове, които нямат проблеми с капацитета (какъвто е случаят с България) и удължават полетите на авиокомпаниите, което противоречи на концепцията за свободно планиране на полетите по най-кратките траектории.

Друга често срещата причина е закъснението на предходен полет, като обстоятелствата за това могат да бъдат различни. Значителен е делът на закъснения на полети и по други причини, като технически (установен дефект, внезапна повреда на въздухоплавателно средство, закъсняло зареждане с гориво и т.н.), изчакване на трансферни пътници, удар с птица, забавено товарене на багаж, забавяне поради проверки за сигурност, късно предоставяне на полетна документация и др./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени