Защо някои хора не празнуват 40-годишнината си

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 440 | Брой коментари 0
12:07 06.11.2018

Bсеки от нас знае, че има хора, които предпочитат да не празнуват 40-тата годишнина. Причините за това идват от древността и са свързани с народните вярвания, пишат момичетата от Edna.bg.

Повечето хора дори днес са убедени, че ако отпразнуват годишнината си, ще им се случи нещо лошо. Освен за тях реална опасност грози и близките им. Значението на числото 40, което то носи в различните култури, обуславя пропускането на 40-тия юбилей. Моисей е водел евреите из пустинята именно 40 години.

Поверията относно раждането и смъртта също се свързват с числото 40. Когато се роди бебе, то не трябва да се показва пред чужди очи 40 дни. На 40-тия ден след смъртта пък за мъртвия се прави помен.

На 40-тия юбилей смъртта се навърта наблизо и не трябва да се привлича. А светлината на свещичките и веселбата би сторила именно това.

В Русия поверието гласи:Отпразнуваш ли 40, няма да доживееш 50. Там недолюбват особено и числото 9, а родителите често пропускат този рожден ден на децата си.

В Източна и Средна Азия числото 4 се смята за фатално. То е еквивалент на числото 13 в западната култура. В болниците в Азия в адресите и болниците при номерацията на стаите числото 4 и 40 често бива пропускана.

Науката също има своето мнение що се отнася до 40-тата годишнина, пишат още от Edna.bg.

На тази възраст настъпват промени в съзнанието. Именно за това в миналото се е препоръчвало избягването на празника, за да върви по-гладко пътят на човек.

Преди време стана ясно, че развитието на човешкия мозък завършва именно на 40, а не както се смяташе до скоро - в детството. Формирането на префронталната кора завършва именно в този период. Това означава, че дотогава можем да придобиваме знания, които да използваме до края на живота си.

В същото време в миналото продължителността на живота е била по-кратка и 40 години са били една наистина напреднала възраст. Тялото започвало да старее, болестите зачестявали, а организмът все по-трудно се справял. Празнуването на годишнината се считало за приканване на приближаващата старост.

Някои пък са на мнение, че на 40-тия рожден ден ангелът хранител ни напуска и ни оставя сами да се справяме.В миналото се е приемало, че преломната възраст е само за мъжете, докато дамите трябва да се отрекат от празнуването на 53-тия рожден ден. Днес за всички суеверието забранява 40-тото отбелязване на празника.

По-суеверните не смеят да предизвикват съдбата и са категорични, че и без това има прекалено много поводи за празнуване, за да рискуват с купон за 40-тата годишнина.

Някои намират вратички, а други не обръщат внимание на подобни вярвания./Интриги бг


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени