Coca Cola

Защо местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 186 | Брой коментари 0
08:32 31.08.2019

Местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи. Провеждането на двата тура на вота ще струва 70.7 млн. лв., докато разходите на предишните местни избори са били 50.5 млн. лв., като в сумата влизат и тези за проведения с първия тур национален референдум. Парламентарните избори през 2017 г. струват малко под 30 млн. лв., докато разходите за провеждането на европейски избори на 26 май т.г. са 32.4 млн. лв.

Основно перо, заради което се увеличават предвидените средства за местните избори т.г., са възнагражденията на членовете на избирателните комисии, в т.ч. и осигурителните вноски. Според план-сметката, публикувана в системата за правна информация на Министерския съвет вчера, за възнаграждения на комисиите за двата тура са предвидени близо 30.8 млн. лв., докато разходите по това перо през 2015 г. са 21.4 млн. лв.

За възнаграждения на членовете на избирателните комисии на европейските избори т.г. са дадени 10 млн. лв. (един тур, а не два - бел. авт.). Заради множеството грешки в протоколите и чакането по близо десет часа в някои райони за предаване на изборните книжа след края на изборния ден Централната избирателна комисия реши да мотивира членовете на секционните избирателни комисии, като съществено увеличи техните възнаграждения. Така за двата тура председател на комисия в София може да получи до 275 лв., докато през 2015 г. сумата е била със сто лева по-малко (още за възнагражденията четете тук).

Друга причина за повишаването на разходите за изборите са бюлетините. За тяхното отпечатване, компютърна обработка на данните от гласуването и издаване на бюлетини с резултатите са отпуснати близо 9 млн. лв. Разходите по това перо на местния вот през 2015 г. са били 4 млн. лв., а на европейските избори тази есен - около 5 млн.

Двойни ще бъдат и разходите за охрана на изборите. За Министерството на вътрешните работи са отпуснати 10.5 млн. лв., докато през 2015 г. сумата е била 4 млн. лв., а на европейските избори т.г. - 4.7 млн. лв./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени