I-Study_school

Зарибяват сезонни работници с 1000 лв. стартова заплата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 265 | Брой коментари 0
10:13 12.06.2019

1 000 лева е стартовата заплата, с която работодателите наемат сезонни работници. Това е сумата, която най-често се среща по офертите, подадени от работодатели от април до началото на юни.

Най-спешно е търсенето по морето, тъй като в курортите все още има стотици незаети места. В земеделието обаче също се предлага заетост по време на кампаниите по събиране продукцията от полето. Там обаче парите са доста по-скромни – между 560 и 700 лв. Оферта за трите месеца през лятото има и в големите градове, като тя е предимно за работа на открито – продавачи на различни храни от колички на улицата и сервитьори в заведения, които увеличават местата си от май до септември. Предлаганите възнаграждения са в доста широки граници, в зависимост от работното място.

В бюрата по труда от началото на този сезон работодатели са обявили 21 778 свободни работни места за сезонна заетост у нас, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. На базата на данните за регистрираните безработни, които започват работа на местата, обявени в бюрата по труда за сезонна заетост, през месеците март, април и май работа са започнали 17 248 безработни лица. Наетите за сезонна работа са почти една трета (25,9%) от всички започнали работа безработни лица. От тях 38,4% работят в преработвателната промишленост – хранително-вкусовата, най-вече като работници по пакетиране, общи работници, оператори на машини. Следват работниците в строителството, които са 28,3% от сезонните работници. Около 24,0% са заетите в услуги, предимно ресторантьорство и хотелиерство и останалите 9,3% са работници в селското и горското стопанство, общи работници в добивната промишленост, допълват от АЗ.

За летния сезон в морските ни курорти офертите са за готвачи, бармани и сервитьори, камериерки и рецепционисти. Предлага се работа и за спасители на басейн и на море, както и за пикола по хотелите. Заплатите, които се предлагат, са различни, като се има предвид мащабът на дейността на работодателя и търсената професия /Монитор

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени