mycomputer.BG

Започва строителството на три социални центъра за възрастни и хора с увреждания в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 20.07.2020 | Прочитания 219 | Брой коментари 0
17:34 20.07.2020

Днес бе даден старт на строително-ремонтните дейности на три нови социални центъра за възрастни и хора с увреждания в Перник. Те ще бъдат по проект „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Заместник-кметът Стефан Кръстев заяви, че предоставянето на качествени социални услуги е сред основните приоритети на Община Перник и допълни, че чрез реализирането на настоящия проект възрастните и хората с увреждания в общината ще разполагат с модерна база и професионално обслужване.

Трите нови социални центъра ще бъдат открити след извършване на строително - ремонтни дейности и обзавеждане на две големи сгради общинска собственост. „Центърът за грижа за лица с психични разстройства“ (ЦГЛПР) ще бъде разположен в сградата на бившата Втора поликлиника, която се намира в кв. „Христо Смирненски“ № 3. „Центърът за грижа за лица с различна форма на деменция“ (ЦГЛРФД) и „Центърът за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“ (ЦГВХНС) ще бъдат обособени в сградата на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация“ ЕООД /Профилакториума/, която се намира на ул. „Протожерица“ № 2.

Чрез осигуряването на подходяща социална инфраструктура ще бъде гарантирано предоставянето на услуги на възрастни хора и хора с увреждания, заяви ръководителят на проекта инж. Боянка Туджарова.

Преди това в заседателната зала на община Перник бе проведена начална пресконференция, на която присъстваха зам. - кметът на Община Перник Стефан Кръстев, Мартин Жлябинков – секретар на Община Перник, представители на фирмите изпълнители на строителните дейности и на строителния надзор, служители на Община Перник, представители на социални институции, екипът по проекта, медии.

Стефан Кръстев изказа благодарности на екипа по проекта и пожела успешна реализация на предвидените дейности, подчертавайки значимостта му за възрастните хора и хората с увреждания в общината.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 1 664 659,04 лева, от които:

• 1 414 960,18 лв. – финансиране от ЕФРР;

• 249 698, 85 лв. – национално финансиране.

Начало на проекта: 08.02.2019 г.

Край на проекта: 08.02.2021 г.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени