Coca Cola

Започва масов отстрел на дивите свине

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 200 | Брой коментари 0
08:01 19.07.2019

Обявяват се 20-километрови зони около огнищата с установено заболяване Африканска чума по свинете (АЧС) от Българската агенция по безопасност на храните, около промишлените свинекомплекси и около базите за интензивно развъждане на дивеч за отстрел на диви свине. Това стана ясно след приключила среща на земеделския министър Десислава Танева с председателите на националните ловни сдружения и с директорите на държавните горски предприятия и БАБХ.

В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел на диви свине само от служители на Изпълнителната агенция по горите и няма да се допуска лов от страна на ловните дружинки. В останалата част от страната ще се провежда задължителен отстрел от всички, които имат право и възможност, като месото ще може да се ползва след излизане на пробите. На ловците ще се изплаща по 50 лева, за да бъдат стимулирани, обясни пред журналисти след срещата д-р Георги Костов, съветник на министъра на земеделието, харните и горите Десислава Танева.

Мерките са са с цел биобезопасност и неразпространение на заразата. В другите две също 20 - километрови зони ще се допусне отстрел на диви свине от организираните ловци срещу заплащане - компенсаторно от по 150 лв на всяко отстреляно животно. Грижите по транспортирането и задължителното загробване на дивите свине ще е за сметка на държавните горски стопанства. Месото от животните няма да се ползва, категоричен е д-р Костов.

Той посочи, че това се прави с цел депопулация на дивите прасета, които по последни данни са около 90-100 хиляди, а те са първичен фактор за разпространение на болестта Африканска чума по свинете. Броят на промишлените свинеферми, чието опазване е основна цел, са 65 в цялата страна с общ брой на животните около 600 хиляди.

В 3-километровата зона около тези свинеферми ще се осигури държавна охрана чрез постоянно предпазване с електропастири, за ограничение на движението на животни.

Според изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев тези мерки се предприемат, за да се предпази индустриалното свиневъдство, да се извърши тотална депопулация на дивата свиня и то от хора професионалисти, върху които може да се окаже контрол. Той беше категоричен, че същите мерки ще се предприемат и около огнищата, за да не се допусне и там разпространение на вируса."Виждате на какви рискове ме подложени напоследък с желанието на хората да скрият животни, да изнесат месо, а в същото време около това огнище има диви прасета", коментира Дамянов. Оградените ловни стопанства ще се опазват от ловците в местния район.

На брифинга стана ясно още, че се въвежда и забрана за сеч на дърва, гъбарство и дори туризъм в 10-километровата зона около огнищата с АЧС. На хората в тези районни ще се предоставят дърва за огрев от други места на същата цена, увери д-р Костов. Той информира, че сроковете за дребен и едър дивеч - групов лов, няма да бъдат променени с изключение на 20-километровите зони.

В момента има 15 огнища с АЧС в районите - Плевен, Враца, Русе, Велико Търново, Търговище.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени