Започва битка срещу бракониерите на риба в Пернишко, институции обединяват усилията си за това

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 263 | Брой коментари 0
09:36 19.01.2018

Областният управител свика работна среща във връзка с подадени сигнали за бракониерство на риба на територията на област Перник.


В срещата участваха директорът на ОД на МВР, директорът на Териториалната дирекция на ДАНС, кметът на община Ковачевци, директорът на РИОСВ – Перник, представители на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури и „Напоителни системи" ЕАД.


През 2017 г. губернаторът се срещна и прие няколко сигнала от организатора на Централна рибно-опазваща организация – Перник, който споделя за редовни опити и набези за незаконен риболов в язовир „Пчелина". Големият язовир е най-засегнатият от злонамерените действия на бракониери.


„С днешното обсъждане поставям началото на намирането на решение по тази тема, която и по смисъла на Наказателния кодекс е престъпление. Искам да изясним правомощията, задълженията и да планираме действията на всеки един от контролните органи и ангажираните по компетентност лица. Намирането на съвместен път за работа и предприемането на спешни мерки е единственият начин за бързото, дългосрочно и цялостно справяне с бракониерството, не само от територията на язовир Пчелина, но и от останалите засегнати водоеми. Проблемът е мащабен, защото е свързан с други незаконни дейности като превозване, съхраняване и пласиране на контрабандния улов", каза Соколова.


Тя изиска в двадесет дневен срок всички присъстващи институции да представят предложения за въвеждането на конкретни действия. 
Губернаторът заяви още, че предстои среща с министъра на земеделието и личното му ангажиране по темата.


По време на срещата беше обсъдено извършването на по-чести проверки по язовирите, осигуряването на денонощна охрана, която да патрулира по крайбрежието, първоначално само на проблемните язовири и постоянно видео наблюдение с дрон. Дискутирано беше и възобновяване на процедури за инвестиционни намерения на фирми, които да оглеждат риба чрез садкови инсталации. 


Следващата среща по темата ще се проведе след месец.

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени