Lotus homes

Замърсяването на въздуха в ЕС е било над лимитите и през 2020 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 213 | Брой коментари 0
08:10 22.09.2021

Повечето страни от ЕС са надхвърлили безопасните за здравето на хората лимити за поне един от източниците на замърсяване през 2020 г. Това се е случило независимо от факта, че строгите мерки заради пандемията подобриха качеството на въздуха в много райони. Такива са предварителните заключения за миналата година на Европейската агенция за околната среда (EEA), разпространени във вторник.

От карта с интерактивни данни от измервателните станции се вижда, че в България проблемът с праховите частици РМ10 е не само в София, но и в Благоевград, Пловдив, Бургас, Шумен, Горна Оряховица, Враца, Видин.

Няма предварителни данни за Румъния, Дания и Естония.

В 8 държави има райони, където е надхвърлен годишният лимит за азотен диоксид, което е голямо подобрение в сравнение с 19 държави от предходната 2019 г. Но обяснението е, че най-вероятно това се дължи на рязко намалелия или напълно спрял транспорт - в градовете и между тях.

Същото се е случило и при праховите частици - ако през 2019 г. дневните норми са били надхвърлени в 16 държави, през миналата това е отчетено в 8. Само в две страни са надхвърлени годишните норми през 2020 г.

Ключовият източник на замърсяване на градовете най-вече в Централна и Източна Европа е отоплението на дърва и въглища.

В опит да намали смъртните случаи, предизвикани от замърсяване на въздуха, Европейската комисия обяви, че през 2021 г. ще ревизира нормите, за да съответстват по-добре на тези на Световната здравна организация. Препоръките на СЗО трябва да бъдат обявени в сряда, 22 септември./Дневник бг

 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени