I-Study_school

Зам.-кметът на Перник Севдалина Ковачева: Интересът към конкурса „Учителят, който ме вдъхновява“ става все по-голям

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 166 | Брой коментари 0
08:05 12.06.2019

Севдалина Ковачева, заместник-кмет с ресор „Образование и култура“ в Община Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: За седма поредна година представители на Консултативния съвет за младежка политика към кмета на Община Перник проведе конкурс „Учителят, който ме вдъхновява“. Г-жо Ковачева, каква е целта на конкурса, който се организира за седма поредна година?

Севдалина Ковачева: Една от основните цели на конкурса „Учителят, който ме вдъхновява“ е позитивиране на образа на учителя и неговата значима роля във възпитанието и формирането на младите хора като личности. Изследването на нагласите и мнението на учениците за училището като място, на което получават нови знания и умения, също не е за подценяване. Не на последно място трябва да споменем и затвърждаване на сътрудничеството между Община Перник и младите хора с отношение към техните учители.

Водещ: Как през всичките тези години се доразвиваше и обогатяваше конкурсът?

Севдалина Ковачева: Конкурсът се провежда за седма поредна година. Това е една инициатива, която вече се превърна в традиция. Всяка година по това време се раздават различни награди в сферата на образованието. В нашия конкурс обаче смело можем да кажем, че учениците награждават своите учители.

Водещ: Как протече тази година инициативата? Какъв е регламентът?

Севдалина Ковачева: Конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява“ тази година стартира на 23 април и в продължение на повече от месец на специално създадена интернет платформа всички ученици от основните и средните училища на територията на Община Перник имаха възможност да номинират не повече от трима учители и да споделят с какво те ги вдъхновяват.

Водещ: Какво най-много харесват учениците? Кои качества на учителите ги вдъхновяват?

Севдалина Ковачева: Учениците оценяват у своите преподаватели много неща – тяхната интелигентност, чувството им за хумор, подкрепата, която им оказват, приятелството, интересния и забавен начин на поднасяне на уроците, това, че общуват на разбираем език с тях, че умеят да ги изслушват и най-вече това, че са приятели.

Водещ: Колко учители бяха номинирани тази година и как техния брой се съпоставя с предишни години – повече или по-малко са номинираните учители?

Севдалина Ковачева: И тази година конкурсът запазва тенденцията с всяка изминала година електронните писма, които получаваме, както и номинираните преподаватели да се увеличават все повече. През 2013 година, когато стартира инициативата, номинираните учители са били 40. През 2014 – 85, през 2015 са получени над 100 писма. 2016 получихме почит 200 електронни писма, като номинираните учители бяха 125 от 17 училища. През 2017 гласувалите ученици бяха 2014, а номинираните учители 117. През 2018 година получихме 330 електронни писма, а номинираните учители бяха общо 164 от 19 училища.

Водещ: Ясно е, че не всички номинирани могат да получат награди. Все пак каква част от тях ще бъдат наградени и с какво?

Севдалина Ковачева: Преподавателите на първите три места ще бъдат удостоени с плакети. Отделно учителите с най-много номинации от всяко училище ще получат и грамоти.

Водещ: Какво постига с тази и други подобни инициативи Община Перник?

Севдалина Ковачева: Чрез тази инициатива Община Перник дава възможност не само на учениците да оценят своите преподаватели, но това е и начин учителите да сверят часовниците си с изискванията на своите ученици. Авторитетът на преподавателя е най-важното нещо, което трябва да съхраним. Съгласете се, че учителите отдават време и усилия, посветили са се на своята професия. Те са съвременните будители на нашето общество. И във всеки един момент и по всякакъв начин трябва да им засвидетелстваме нашата благодарност.

Водещ: Чувстват ли се значими и  ангажирани учениците с  тази роля, която им отреждате – те самите да номинират и оценяват своите преподаватели?

Севдалина Ковачева: Както вече споменах, конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява“, става все по-популярен и с всяка изминала година гласувалите ученици стават все повече, което значи, че те искат да бъдат питани и тяхното мнение да бъде чуто. Провеждането му дава възможност гласът на учениците да бъде чут, кои часове посещават с интерес и кои са учителите, които ги вдъхновяват да търсят нови знания. Чрез този конкурс те засвидетелстват своята благодарност към преподаватели, които с желание, сърце и безкористна работа отдават своите знания и опит на бъдещето поколение.

Водещ: Помагат ли подобни събития за връщане на авторитета на преподавателя и на учителската професия като цяло?

Севдалина Ковачева: Категорично смятам, че е така. Усилията са насочени точно в тази посока. Това е една тенденция в национален мащаб, предвид и мерките на настоящето правителство. В случая инициативата идва от самите ученици, което придава голяма добавена стойност на професията учител като цяло.

Водещ: Имате ли впечатления как учителите приемат оценките, които получават от своите възпитаници? Очакват ли ги с нетърпение?

Севдалина Ковачева: Учителите, разбира се, са доволни. Чувстват се оценени и остават с усещането за изпълнен дълг, защото да си учител не е просто професия. Това е призвание. Идеята, че учениците оценяват своите преподаватели като будители и вдъхновители е още по-зареждаща със сили и енергия за тях.

Водещ: Очевидно, че активността и на учители, и на ученици по тази инициатива е достатъчно голяма, за да сме убедени, че Община Перник ще направи необходимото, за да продължи инициативата.

Севдалина Ковачева: Разбира се.

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени