Забраняват анексите в обществени поръчки

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 412 | Брой коментари 0
20:01 29.08.2013

София. По-голям достъп на малките и средните фирми до обществени поръчки и ограничаване на корупцията са основните причини да предприемем поправките в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева преди внасянето на текстовете в парламента.

За да не се променят вече отворени оферти така, че близки фирми да отговорят максимално на изискванията, се предвижда да не се нанасят никакви поправки сред оповестяване на ценовите оферти. За целта се дава възможност при отваряне на офертите документите, в които фигурира цената, да бъдат подписвани освен от членовете на комисията и от останалите участници в конкурса.

За по-голяма прозрачност цялата документация веднага да се качва в сайта на възложителя в интернет, предвиждат промените в ЗОП. Според досегашните текстове на закона неговото действие се простираше върху процеса на подготовка и провеждане на процедурата до момента на подписване на договора. Сега се предвижда Агенцията за обществените поръчки и Сметната палата да контролират целия процес. Така договорите за изпълнение няма да може да се променят с анекси, освен в много крайни случаи, каза Георги Йончев, експерт в дирекция "Икономическо и социално развитие" в Министерския съвет.

Спечелилите голяма поръчка в строителството ще бъдат задължени да предоставят на по-малки подизпълнители не по-малко от 30% и не повече от 70% от работата. За да не става това фиктивно или със спекулативна цел, задължително ще се огласяват и подизпълнителите. С промените в закона ще бъде забранено при обявяването на конкурсите в условията да се включват изисквания, които не касаят поръчката. Това се прави с цел подизпълнителите да не се превръщат в роби на главния изпълнител, обясниха експертите. В същото време фирмите, които са хванати в нарушения, няма да могат да участват в нови търгове за обществени поръчки. Отпаднало е предложението на експертната група обявите за подизпълнители и подробностите по търговете освен в сайта на възложителя да се публикуват и в поне едно печатно издание./ Стандарт

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени