Забележителностите на Перник в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 298 | Брой коментари 0
20:53 31.07.2013

Няколко нови туристически маршрута се разработват в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът на София Тодор Чобанов след проведената вчера конференция "Ролята на културата и изкуството за развитието на Югозападния регион". Тя бе организирана от Столичната община в рамките на проекта "Чрез ефективни партньорства към устойчиво развитие на София", финансиран от оперативна програма "Административен капацитет".

Градовете Перник, Кюстендил и Благоевград, както и 14 по-малки общини, на чиято територия се намират важни обекти от културното и историческото наследство на България, ще се включат в инициативата "Европейска столица на културата". Техни представители обсъдиха с колегите си от София възможностите за развитие на Югозападния регион чрез партньорства в сферата на изкуствата и туризма, използвайки културните и природните дадености.

Около 50% от недвижимите паметници на културата от национално значение се намират в Югозападния регион, бе подчертано на конференцията. Според данни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството той има и огромен принос за туристическия сектор (13-14% от леглата). Именно тези дадености ще залегнат в плана за развитие на региона до 2030 г.

Една от първите стъпки е разработването на туристически маршрути, свързани с поклонническия туризъм, минералните извори, римското минало на региона, екстремни спортове, градските пазари. Напоследък по света е на мода да се преоткриват и стари индустриални сгради. Маршрутите ще бъдат публично достояние в интернет, няма да има задължителни точки А и Я, а всеки ще може сам да избере какво да посети, уточни д-р Чобанов. / ТРУД


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени