Back to school2

За закрила, смирение и добруване се помолиха перничани в днешния ден

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 22.05.2019 | Прочитания 228 | Брой коментари 0
11:13 22.05.2019

С благодарствена служба и водоосвещение за здраве в Перник отбелязаха 7-годишнина от голямото земетресение, което разтърси града и областта през 2012 година. 

На церемонията, пред централния храм  „Св. Иван Рилски", присъстваха заместник областният управител Иво Иванов, кметът на община Перник Вяра Церовска, служителите на областната и общинската администрация и граждани.

Светият ритуал беше отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит и пернишките отци Борис, Николай и Людмил.

Всички присъстващи отправиха молитва към Господ за закрила, смирение и добруване на народа ни. Те благодариха, че бедствието се е разминало без отнемането на човешки животи.

В обръщението си към миряните епископ Поликарп каза:

"Само добродетелния живот би ни отклонил от всяко притеснение и смущение. Подсеща ни да се обръщаме по-често към Бог не само в дни на изпитания. Духовното трябва да бъде водещо, а ние трябва да даваме кураж, сила, подкрепа на слабите. Чрез земетресенията, наводненията и другите природни бедствия, Господ говори, че трябва да живеем в мир, единение и мирно житие.".

„22 май е запомняща се дата за всеки перничанин. Близо 27 млн. лева са вложени от правителството за възстановяване на сграден фонд, възстановителни дейности, общинска собственост и храмове. Седем години след това земетресение всеки един от нас, съвременник на този ден, си го спомня и наистина се страхува от това, което се случи", отбеляза д-р Вяра Церовска. Тя подчерта, че земетресението не е отнело човешки живот, а в голямата си част разрушенията от него вече са поправени. „Дори и тази година направихме възможно отново от  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет бедствия и аварии да се справим с възстановяване на читалищата в Драгичево, Бела вода, Кралев дол, Рударци и Кладница", обясни д-р Вяра Церовска
Припомняме, че на 22 май 2012 година, в 03.00 през нощта, областният център и околните населени места бяха събудени от най-мощното земетресение у нас през последните 70 години. Трусът бе с магнитуд 5.8 по Рихтер, последван от серия силни вторични трусове. Земетресението предизвика разрушения и нанесе много материални щети.
Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени