За шламохранилището в Перник се чака думата на Министерството на енергетиката

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 11.05.2020 | Прочитания 497 | Брой коментари 0
11:30 11.05.2020

Перник продължава да е без топла вода, след пробива на дигата на шламохранилището, което се ползва от „Топлофикация”.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров отговаря  за „24 часа”  какъв е проблема и има ли контрол.

Водата беше спряна, защото цяла България видя, че тече в къщите на хората. Оттук нататък трябва да бъдем убедени, че аварията е отстранена и че не застрашава хората и природата. Тецът не е затворен, може да работи на газ, може да работи на въглища. А по темата за контрола ще ви отговоря с пример – представете си, че падне мост над една река, запушва я и се разлива вода. И вие ще ме питате защо падна мостът. Мен ли трябва да питате?” – отговаря Димитров. И допълва:

Трябва да питате две министерства - на енергетиката, защото всички обекти, които произвеждат енергия, са под негов контрол, шламохранилищата също, защото се водят хидротехнически съоръжения.

 Те пък се строят по строги изисквания, записано е в Закона за устройство на територията, че ДНСК трябва да провери дали този, който строи, спазва изискванията, дали има редовно разрешително и т.н

 Министерството на околната среда се намесва, защото има теч, заплашва хората и природата, преустановяваме пълненето. Оттук нататък отговорни как да се построи и експлоатира са енергетиката и ДНСК.

От отговорите става ясно, че Министерството на енергетиката ще трябва да реши дали да разреши шламохранилището да се използва, както искат от ръководството на "Топлофикация".

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени