За другото лице на Перник: С носталгия и гордост!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 01.05.2020 | Прочитания 913 | Брой коментари 0
09:43 01.05.2020

Едно друго лице на моя роден град!

В края на миналата и началото на настоящата година Перник беше най-коментираният в ефир град заради водната криза. Градът на чуковете/винкелите обаче в годините има и едно друго лице.

Над 15 филма са снимани в Перник досега. Още през социализма градът се прочу с ТВ сериала „Дом за нашите деца", заснет изцяло по местните улици и в къща в кв. Драгановец, „Най-добрият човек, когото познавам“, „Над Сантяго вали“ през 1975 година, когато зевзеци казваха, че пусти кюмюрджии – станали чилийци, „Ирина“, получил награда на Берлинаре.

В Перник на снимки са идвали големи холивудски величия. Вал Килмър се превъплъти в ролята на американски лекар във филма “Фалшива самоличност”. В града ни са снимали части от свои филми още Хилари Суонк и Куба Гудинг Джуниър. Възлови сцени от продукцията на Люк Бесон „Хитмен“ също бяха заснети в сградата на Минната дирекция. А в Двореца бяха реализирани сцени от продължението на филма „Октопод“.

Перник дори се сдоби задочно с „Оскар" покрай славата на „Черната далия", снимана от Браян де Палма – с него се открива през 2006 г. и кинофестивала във Венеция. Следват още ленти: на френския филм "Изгубена в света", американския екшън "Рота герои", "Анна" – за събитията в Чечня, индийския филм "Шивай"…

Перник отново се превръща в снимачна площадка на индийския игрален филм "Тхала 57", в продължение на два дни епизоди от продукцията са заснети в Подземния минен музей през 2016 година. БТР-и паркират през 2019 г. пред сградата на Регионалния исторически музей - част от филм за щангиста Наим Сюлейманоглу. Продукцията е турска и се казва „Наим“.

/Статусът е от личната страница на Виолета Василева в социалната мрежа. Пускаме го с разбирането, че не бива да се забравя доброто. Че не бива да губим чувството, че сме потомци на достоен град – с традиции и авторитет през годините/

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени