Lotus homes

За да не сме "вечни длъжници" - законодателна инициатива предлага решение

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 376 | Брой коментари 0
09:06 26.06.2020

Управляващите внесоха в Народното събрание промени в Закона за задълженията и договорите, с които се предвижда 10-годишна абсолютна давност на събиранията от физическите лица.

Законодателна инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ цели да сложи край на фигурата на т. нар. „вечен длъжник“.

Българското законодателство е предвидило единствено 10-годишна абсолютна давност за публичните вземания. България е единствената страна-членка на ЕС без правна регламентация, която да слага край на задълженията на физически лица, подчерта по време на брифинг, организиран от представители на управляващата коалиция, евродепутатът Емил Радев:

"Това е много важно, защото имаме и други преследвания - това на колекторите. За физическите лица за съжаление, даже и когато им се разпродаде имуществото, даже когато вече няма как да удовлетворяват  претенциите на кредиторите, когато са минали 10 – 15 - 20 години даже имаме казуси. Даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат".

Промените в Закона за задълженията и договорите ще разрешат този проблем по бърз и евтин начин както за длъжника, така и за кредитора, посочи още евродепутатът Емил Радев:

"Няма да са нужни скъпоплатени адвокати, юридически услуги, само с едно заявление след изтичане на 10-та година ще трябва да се прекратят и изпълнителни дела, както и съдебно преследване. Така че, надявам се, още тази година вечни длъжници в България да няма."/БНР

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени