mycomputer.BG

За 150 животни се грижат 4-годишно момиченце и родителите й в пернишкото село Лесковец

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 04.08.2020 | Прочитания 927 | Брой коментари 0
06:55 04.08.2020

Какво е да имаш зоопарк в задния си двор? В Пернишкото село Лесковец едно семейство и 4-годишната им дъщеря от няколко години се грижи за животни, които сме свикнали да виждаме в клетки. Какво е да израснеш заедно с кенгуру, еноти и още над 30 вида животни?

Едва на четири години, Алис се грижи за 150 животни.

Преди година дядо й решава да създаде зоокът, който кръщава на нейно име.

Първото животно беше кенгуру от вида валаби, след това елен лопатар с женската и муфлоните. След това започнаха да пристигат алпаките и така доста време преди да го отворим, той вече си ги гледаше и така започна да се разчува от познати и приятели и в последствие така се породи самата идея да се отвори за външни посетители, каза Александра Нацкова - майка на Алис.

Елени-лопатари, мини кози, папагали Ара, жерави и много други са обитателите на домашната зоологическа градина. Голяма част от тях се разхождат свободно из двора на семейството и всеки може да им се порадва отблизо.

Алпаките са сред най-интересните животни в зоокъта, а всеки, които поиска може да ги нахрани със специална храна.

Нашата идея е не да имаме много животни, ние не сме зоопарк, ние заради това сме зоокът. Идеята ни по-скоро е да има контакт с животните, хората да имат контакт с тях, а не са много на брои и животните да живеят в нормални, добри условия, да се грижим добре за тях. Хората са загубили контакт към животните и подхождат с тях, някои с агресия, някои с голям страх и заради това според нас е много важно хората да се върнат към общуването с животни, каза Александра Нацкова.

Александра споделя, че освен грижата за животните, най-важно е щастието, изписано по лицата на децата, които идват тук.

За тях общуването с животните е нещо страхотно, много пъти деца си тръгват от тук: "О, мечта ми беше да погаля зайче" и примерно 10-годишно дете никога не е галило през живота си зайче или "мечта ми беше да пипна алпака", каза Александра Нацкова.

За животните се грижи цялото семейство и няколко помощника.

Преди това проучваме трябва ли ни разрешително, в какви условия, защото често ни питат как издържат на нашите условия Ние разбира се преди да го вземем сме проучили ще издържи ли на нашия климат, какви условия трябва да му се осигурят например кенгуруто ни е единственото животно, което изисква отопление, каза Александра Нацкова.

Семейството казва, че и най-малката грижа си заслужава, когато виждат посетителите усмихнати, а най-голямата мечта на малката Алис е някой ден да има жираф. /БНТ

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени