Lotus homes

ЮНЕСКО: Затварянето на училища заради COVID-19 може да доведе до катастрофа на поколението

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 371 | Брой коментари 0
10:51 30.03.2021

ЮНЕСКО предупреди, че нови 20 процента от учениците по света през 2020 г. не са придобили основните умения за четене, очаквани за възрастта им, поради частичното затваряне на училищата по време на пандемията.

"Броят на децата с проблеми с четенето се е увеличил със 100 милиона, достигайки 584 милиона през миналата година, което е увеличение с повече от 20%, което неутрализира напредъка, постигнат през последните две десетилетия", се казва в подробен доклад на ЮНЕСКО, в който се говори за "катастрофа на поколение”.

Този ключов показател измерва способността за четене на децата във втори и трети клас на началното училище всяка година, което е основно знание, което, ако не е солидно, може да попречи на образованието на учениците в дългосрочен план.

ЮНЕСКО се опасява, че ще последва десетилетие на прекъсване поради пандемията, и призова за извънредни усилия, като въвеждане на курсове и стратегии за компенсиране на този недостиг.

"Образованието трябва да бъде приоритет в мерките, предприети заради здравна криза и в плановете за възстановяване. Международното сътрудничество трябва да бъде мобилизирано, за да се спази основното право на образование и да се осигури приемственост в обучението”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле преди международната среща на министрите на образованието в понеделник.

В доклада се посочва, че 65% от правителствата на страните с ниски доходи са намалили финансирането за образование, в сравнение с 35% от страните с високи доходи.

"Загубите от учене“ ще бъдат най-високи в Латинска Америка, Карибите и в Централна и Южна Азия.

Училищата са напълно затворени в около 30 страни, включително Мексико, Унгария и Саудитска Арабия. Образователните институции са напълно отворени в около половината свят (107), главно в Африка, Азия и Европа./БНТ

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени