Coca Cola

WWF: Пожарите в Амазония засягат целия свят

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 162 | Брой коментари 0
08:09 24.08.2019

Природозащитната организация WWF изразява своята сериозна загриженост от разпространението на пожарите в Амазония. Пламъците заплашват съществуването на най-голямата тропическа гора в света, която е местообитание на хиляди животински и растителни видове и дом на повече от 34 милиона души, в това число и над 500 местни общности.

Огънят поглъща ценни горски територии в бразилската и боливийската част на Амазония, както и в други екорегиони като Чако, Керадо и Пантанал. Пантанал е най-голямата тропическа влажна зона в света. В многобройните ѝ езера, лагуни и блата убежище намират хиляди водоплаващи птици, растения, риби и влечуги. Амазонските джунги играят важна роля при регулирането на климата в Южна Америка, като дори влияят върху режима на валежите на континента.

Пред лицето на тази екологична катастрофа WWF призовава страните в региона – Бразилия, Боливия, Колумбия, Перу, Еквадор, Венецуела, Гаяна и Суринам – да защитят Амазония, предприемайки спешни действия срещу обезлесяването и ограничавайки причините за тези пожари.

 

Освен че имат пряк негативен ефект върху биоразнообразието в района, пожарите, които се засилват през последните две седмици, задълбочават климатичната криза посредством въглеродните емисии, отделяни от изгарянето на органични материали. Заради липсата на растителност, засегнатите райони в бъдеще ще бъдат по-уязвими на суши, наводнения и други последствия от изменението на климата. Загубата на гори също така ще намали капацитета на екосистемите да абсорбират въглероден диоксид. Освен това разпространението на пушек влошава качеството на въздуха в редица населени райони, намиращи се в близост до горските пожари, а също и в по-далечни градове като Сао Паоло и Бразилия.

Пожарите са причина за смъртта на хиляди животни и растения в тропическите гори, включително и емблематични видове от огромно екологично значение като ягуара. Заедно с това те унищожават ключови местообитания, заплашвайки оцеляването на цели видове в дългосрочен план.

Пожарите водят след себе си и сериозни социални, икономически и здравни проблеми. Поминъкът на дребните местни производства и на коренното население е силно застрашен от разпространението на пламъците. Сред най-засегнатите е местната общност Чикуитана от Санта Моника в Боливия, която само за две седмици е загубила над 60 000 щатски долара приходи от устойчиво производство на дървен материал.

В исторически план пожарите в Амазония са свързани с обезлесяването, което е резултат от бързото разрастване на селскостопанската дейност. От началото на 2019 г. в горите на Амазония са регистрирани 73 000 пожара, което е двойно повече от тези през цялата 2018 г. Само в Бразилска Амазония пожарите са нараснали със 70% в сравнение със същия период на миналата година, задушавайки „белите дробове“ на планетата. Бразилска Амазония вече е загубила 790 000 км2 растителност – площ, която е два пъти по-голяма от териториите на Германия и Белгия, взети заедно.

Борбата с горските пожари изискват много повече от ресурси. За справянето с мащабното обезлесяване на Амазонската джунгла е необходима ангажираност от страна на политиците, бизнеса, както и на всички нас.

WWF споделя загрижеността на гражданското общество и призовава правителствените лидери да заемат позиция по този проблем.

В тази връзка WWF категорично отхвърля твърдението на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, който приписва отговорността за пожарите на неправителствения сектор, делигитимирайки дебата, предложен от общественото мнение и отлонявайки фокуса на вниманието от най-важното: благосъстоянието на природата и хората в Амазония.

В тяхно име и за да се предотвратят такива пожари в бъдеще е необходимо да се насърчи въвеждането на устойчив поминък за местните земеделски производители, които нерядко предизвикват пожари в стремежа си да разширята своята селскотопанска площ.

Поставила за своя цел опазването на природата, WWF ще продължи да работи активно за преодоляване на екологичната катастрофа в Амазония. Всеки един от нас също би могъл да даде своя принос в защитата на горящите тропически гори, тъй като кризата е от международно значение. WWF предлага девет начина за това:

1. Да подкрепим Мрежата за действие за дъждовните гори (Rainforest Action Network) като дарим, за да опазим един акър площ от Амазонската джунгла;

2. Да закупим и защитим земя чрез Rainforest Trust;

3. Да подкрепим коренното население на Амазония чрез Amazon Watch;

4. Да намалим потреблението си на хартия и дървен материал или да купуваме единствено продукти, сертифицирани от Rainforest Alliance;

5. Да подкрепим художествени или научни проекти, които осведомяват за проблемите на Амазония посредством Amazon Aid Foundation;

6. Да помогнем на WWF в защитата на животните, обитаващи тропическите джунгли;

7. Да намалим потреблението си на телешко месо, производството на което отделя голямо количество въглеродни емисии;

8. Да надигнем глас и да подпишем петиция за спасяването на Амазония;

9. А ако сме в позиция да помогнем по-мащабно за защитата на Амазонската джунгла, нека да работим не в разрез с определени бизнеси, а заедно с тях. Според сп. Foreign Policy местните производители на месо в Бразилия работят с международни компании, които от една страна са „ангажирани да прилагат стандарт за нулеви въглеродни емисии”, а от друга са по-податливи на обществено недоволство от правителството./ wwf.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени