Lotus homes

Втора вълна на КОВИД 19 ще има, ако не се спазват мерките

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 421 | Брой коментари 0
08:02 26.05.2020

Втора епидемична вълна на COVID-19 ще има, ако хората не се съобразяват и не спазват все още  налагащите се противоепидемични мерки. Това съобщи пред „Монитор” представителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България доц. Михаил Околийски.

Това мнение изразява и регионалният директор на организацията д-р Ханс Крюгер. Риск има и той не е никак малък, ако се занемари личната хигиена, не се спазва дистанцията от 1,5 метра и не се носят маски на закрито.

„Втората вълна може да удари още през есента“, предупреди доц. Околийски. Напълно било възможно тя да е придружена от грип и някои от ваксинопредотвратимите заболявания.

„Морбили е най-възможният вариант“ каза той.

Причината е, че имунизационният календар беше забавен като цяло.

„Ако хората решат, че опасността е преминала, рискът коронавирусът да удари пак е много голям. Но все още никой не може да прогнозира дали вълната ще е така яростна или ще е една идея по-слаба“, коментира експертът.

Доц. Околийски подчерта, че коронавирусът е коварен и често пъти непредвидим. В подкрепа на думите си той даде пример с Великобритания и Сингапур, където имаше добро справяне с епидемията, но тя се развихри отново, след като мерките бяха разхлабени.

„Вижда се, че и имунитетът на преболедувалите не е много траен. Не се знае в каква степен той е наличен“, каза още доц. Околийски.

По думите му е възможно до края на годината да бъде създадена ваксина срещу COVID-19. Дори да бъде тествана в по-големи групи хора за доказване на нейната безвредност обаче е необходимо повече време, за да бъдат произведени необходимите количества. 

 За повтаряне на епидемиятя предупреди и началникът на Клиниката по инфекциозни заболявания във Военно-медицинска академия генерал доц.  Георги Попов. По думите му възможно е заболяването да изчезне по подобие на другите коронавирусни инфекции. По-лошият сценарий е да има втора вълна, което не е изключено при положение, че у нас под 1% от населението има имунитет срещу новия коронавирус.

„Твърде далеч сме от групов имунитет. Радостни сме, че случаите намаляват, но не сме спокойни. Както каза и СЗО, сега е време за планиране на мерките при нова вълна на заболяването“, каза доц. Попов./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени