Всяко трето дете в България живее в бедност и лишения

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 195 | Брой коментари 0
08:07 18.02.2019

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност като за последните десет години това е устойчива тенденция. Данните са на Националния статистически институт и са обобщени в отговор на депутатско питане към вицепрмиера Марияна Николова. Оттам става известно, че бедността е концентрирана сред възрастните хора, които живеят сами, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

„Най-висок е рискът от бедност при домакинства с три и повече деца (65%), следвани от дела на възрастните с едночленни домакинства (55%) и самотните родители (35,7%). Съгласно данните за комбинирания индикатор по отношение на населението в риск от бедност или социално изключване по пол и възраст, през 2017 г.  41,6% от децата живеят в риск от бедност и социално изключване“.  посочва вицепремиерът (данните - в края на публикацията).

В отговора си Марияна Николова пише, че бедността при децата е в пряка зависимост от бедността на родителите и една от основната причина за детската бедност е свързана с липсата на заетост и доходи от труд на родителите. Затова продължават услията за оказване на подкпрепа при изпълнение на родителската им функция, предоставяне на социални и семейни помощи, използване на социални услуги, трудова заетост и професионлна реализация.

За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв. - това е минималната месечна сума, която трябва да покрие основните разходи за храна, дрехи, консумативи и подслон за един човек. Вицепрмеиерът Марияна Николова посочва, че важна част от мерките за подпомагане на семействата с деца в България са различните видове семейни помощи. / clubz.bg

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени