mycomputer.BG

Всеки втори се съгласил на ваучер за отменената почивка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 177 | Брой коментари 0
08:13 10.06.2020

50 на сто от резервиралите пътуване са поискали да получат ваучер за екскурзия по избор. 40% от българите са избрали да я презапишат за по-далечен период, става ясно от предварителните данни, предоставени на „Монитор“ от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).

Едва 1 от 10 туристи е пожелал да получи обратно парите си за отменена почивка по време на извънредното положение у нас от 13 март до 13 май т.г.

Потребителите, засегнати от отмяната на организираните пътувания, могат да избират между три варианта за компенсация – презаписване за същата програма, но през бъдещи периоди, анулиране на пътуване по дадена програма и издаване на ваучер на стойност вече заплатената сума, а също и възстановяване на суми в установения от закона срок. Трите предложения се оформят с двустранно подписани документи

– анекс към договора за презаписване и споразумения за ваучери или връщане на суми. В тях много ясно се формулират условията, при които ще се действа, обясни зам.-председателят на организацията Ирина Найденова.

Най-често българите правят презаписвания, като Найденова поясни, че част от хората си резервират за късна есен или пролетни дати, които вече са обявени, други пък – за определен период до края на 2021 г., но без фиксирана дата. В този случай избраната дестинация си остава същата, но потребителите имат възможност да изберат най-удобната дата за своето отпътуване. Не липсват и желаещи да пътуват още през тази есен – октомври и ноември. Очаква се след отварянето на Турция към южната ни съседка да се отправят голям брой туристи в края на летния сезон през септември.

Зам.-председателят на АБТТА беше категорична, че анулираните заради COVID-19 резервации

в рамките на страната като единични услуги, като хотелски резервации и самолетни билети, са много по-малко от пакетните пътувания, които са отпаднали за чужбина. Припомняме, че някои от хотелите у нас подновиха своята работа, което дава технологична възможност почивките отново да се изпълняват. Чужбина обаче остава затворена – полетите не са напълно възстановени, а много от границите все още са блокирани./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени