Coca Cola

Всеки втори отказва донорство от близък в мозъчна смърт

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 343 | Брой коментари 0
09:05 08.10.2019

Почти всеки втори роднина е отказал близкият му, изпаднал в мозъчна смърт, да стане донор. От общо 89 роднини и съпрузи 23-ма са били категорични, че не желаят органите и тъканите на техните покойници да спасят чужд живот. Това показват данните на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ за две години и девет месеца - от 2017 до 4 октомври 2019-та.

През 2017 са попитани 43 човека, отказите са 13, което прави 33%. За 2018 – проведените интервюта с близки са 29, като 7 са отказите, което е 25 на сто. 2019 г. - до 3 октомври са проведени разговори със 17 роднини - отказите са 3.

Независимо че броят на несъгласията намалява, това е привидно, тъй като намалява и броят на потенциалните донори от тези, които са изпаднали в мозъчна смърт. Това каза за „Монитор“ д-р Евелина Цветкова, директор на дирекция „Координация на трансплантациите и асистираната репродукция“ в агенцията. Най-често изтъкваните причини са емоционални, тъй като става въпрос за млади хора, загинали внезапно. За семействата им е много трудно да вземат решение. В някои райони на страната хората отказват по чисто суеверни причини, независимо че официалната религия няма нищо против донорството, допълни тя.

В същото време 1 153 болни чакат трансплантация на орган у нас към 3 октомври, показват данни на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека. Други 52-ма имат нужда от нов черен дроб, 41 – от сърце, 18 – от бял дроб, 10 от панкреас. За разлика от други години няма чакащи за тънко черво./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени