Coca Cola

Всеки втори кърлеж по морето заразен

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 235 | Брой коментари 0
07:25 23.08.2019

Всеки втори кърлеж по морето е заразен с опасна инфекция, която се предава много лесно на хората след ухапване. Това стана ясно от данни на Националния център за заразни и паразитни болести и на регионалните здравни инспекции.

 „Въпреки че ухапванията в началото на лятото бяха около три пъти повече от миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в центъра, са с 30% по-малко“, каза неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Той добави, че и случаите на лаймска болест също са намалели. „Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж“, поясни проф. Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести, придружени с неразположение и температура, като ерлихиоза и анаплазмоза. По думите му те се пипват най-често в градските градинки.

16 случая на лаймска борелиоза, популярна повече като лаймска болест, са регистрирани в страната през последната седмица, показва справка на Националния център за заразни и паразитни болести. Заразяването е чрез ухапване от кърлеж. Всички случаи са потвърдени и лабораторно. 250 са случаите на инфекцията у нас от началото на годината към средата на август.

Спрямо миналата година те са със 108 по-малко. Осем са случаите на марсилска треска след ухапване от кърлеж за седмица. От началото на годината те са общо 101. За същия период през миналата година те са били с 63 повече. Трима са се разболели от началото на годината от кримска конго-хеморагична треска./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени