I-Study_school

Всеки втори българин зъзне! Пести от отопление

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 247 | Брой коментари 0
07:39 20.03.2018

Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите, не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, защото са енергийно бедни. Това стана ясно по време на конференция за енергийната бедност, организирана от Министерството на икономиката. По този показател България е в най-лошата позиция в Европейския съюз, обясни Меган Ричард, шеф на дирекция в Европейската комисия.

По думите й енергийна бедност има, когато хората не успяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато голяма част, повече от 10 процента от доходите, отиват за плащане на сметки за енергия, пише "Монитор".

Ще се търсят начини за намаляване на енергийната бедност на хората чрез проекти за пестене на енергия. Все още се работи по дефиницията за енергийна бедност - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга, сравни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Целта на мерките за енергийна ефективност е осигуряване на по-добър стандарт на живот. Краткосрочните мерки са директните помощи са плащане на сметките.

По-важни са обаче дългосрочните мерки насочени към намаляване на консумацията и съответно на сметките, допълни заместник-министърът. България си е поставила няколко приоритета за ефективно ползване на енергията. Един от тях е да се ползва потенциала на ВиК дружествата да произвеждат сами електроенергията, която им е нужна. Друга възможност е оползотворяване на геотермалната енергия - обикновено си представяме горещи минерални извори, но от Норвегия и Исландия научихме, че от води с невисоки температури може да се постигне голяма ефективност добави още Станков. /Днес бг

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени