Coca Cola

Всеки трети тийнейджър не разпознава фалшивите новини

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 166 | Брой коментари 0
17:13 25.07.2019

 Близо 1/3 от тийнейджърите на възраст между 15 и 19 години не могат да разпознаят коя новина в Интернет е фалшива, показват резултатите от проучване сред 642 гимназисти от 10 български училища.

Проучването е извършено от екип на Център за развитие на медиите във времето от 1 април до 6 юни, като са зададени 16 въпроса от „отворен тип“ на хлапаци от София, Бургас, Карлово, Костинброд, Сливница и Стара Загора.

20 на сто от анкетираните признават, че получават основната си информация от социалните мрежи, почти половината прекарват почти цялото си време в Интернет.

Сред новините, от които младежите се интересуват най-много са: образование и социални теми, технологии и иновации; политика и икономика, наука, спорт, анимации, музика, скандали, времето, известни личности, филми и сериали.

Почти половината твърдят, че се съмняват във всичко прочетено, но 1/3 възприемат виртуалния свят като лишен от лъжи. 

Най-голям брой ученици посочват, че познават фалшивата новина по това, че не им звучи достоверно (40%), което на практика е най-спорният отговор на този въпрос. Отговорилите се доверяват единствено на интуицията си, което в много случаи може да е погрешното решение при разпознаването на фалшивата информация.  Интересен факт е, че над 200 от анкетираните не успяват да дадат обяснение що е това „пропаганда“, а около 100 са категорични, че не се смущават от общуването с напълно непознати им профили в мрежата./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени