mycomputer.BG

Всеки трети тегли безлихвен кредит за покриване на стари борчове

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 239 | Брой коментари 0
07:40 22.06.2020

Около една трета от българите, или точно 36 на сто, теглят безлихвени заеми, за да покрият други по-скъпи задължения. Това са вноски по кредитни карти, други банкови карти, лизинг, потребителски кредити и пр. Това показва проучване на сайта за сравнение на кредити moitepari.bg.

Втората голяма група е от лицата, които имат нужда от средствата, за да се справят с комуналните си задължения. 28% посочват, че използват парите, за да покрият разходите си за издръжка на живот. Държавните заеми се използват и за покриване на бързи кредити - 16% от запитаните отговарят, че с кредитите те рефинансират борчове към небанкови финансови институции. Едва 14% ги използват за собствен бизнес, а други 3% - за образование и преквалификация. 40% от участниците признават, че имат нужда от подобно финансиране. По-голямата част (27%) от тях не са кандидатствали за заем, но възнамеряват да го направят. Малко под една четвърт от анкетираните, или 19 на сто не са запознати с условията на програмата.

Затова и 8% от всички анкетирани са с отказани кредити. При 40% от тях причина за това е невъзможност да бъдат осигурени и представени всички необходими документи. При други 30% причината е лоша кредитна история. Последните данни на Българската банка за развитие (ББР) обаче сочат, че близо една трета от исканията са отхвърлени. Проучването показва още, че повечето българи теглят цялата сума на един транш. 67% от отговорилите заявяват, че ще кандидатстват или са кандидатствали за суми между 3000-4500 лв. Тези данни съответстват и на изнесените данни от ББР относно средния размер на одобрените кредити, който е 4300 лв./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени