mycomputer.BG

Всеки прокурор може да разследва главния обвинител, реши Конституционният съд

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 119 | Брой коментари 0
14:59 23.07.2020

Конституционният съд взе решение, че всеки редови прокурор да разследва главния обвинител Иван Гешев. Решението на съдиите бе взето единодушно с 12 гласа „за”, като то идва питане на Министерския съвет от края на миналата година, предаде БНР.

Според решението главният прокурор не може да пречи на разследване срещу него.

До питането се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна  като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор. Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии е след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо. "Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцин, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си".Конституционалисти обаче обясняват, че това решение не дава отговор на въпроса дали на практика е възможно да бъде разследван главния прокурор, заради йерархичната структура на държавното обвинение.

Същевременно с това Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. Това решение бе взето с 9 на 3 гласа/ manager.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени