I-Study_school

Все още не е ясно държавата ли ще ремонтира яз. "Мещица", или това ще остане грижа на община Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 171 | Брой коментари 0

Денислав Захариев
13:11 28.05.2019

Все още няма развитие от страна на държавата по проблема, свързан с ремонта  и пускането на язовир Мещица . Зам.кметът Денислав Захариев поясни, че заради неясноти на ниво министерство, все още не са предприети действия по ремонта на язовира.

Да припомним – миналата година община Перник прехвърли с решение на общински съвет собствеността на язовир Мещица на държавата, като новосъздаденото Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири” трябваше да извърши ремонт на язовирите, които се „прехвърлят” към тях. Ставаше въпрос за няколко язовира от страната, включително и мещичкият.

Водоемът "Мещица" е изграден е през 1961 година в землището на селата Мещица и Дивотино, на 630 метра от ж.п. линията Перник-Волуяк. Преди водите от язовира са напоявали нивите. Водоемът е с общ завирен обем над 1.5 млн. куб. метра, а залятата площ е 216 дка. През 2013 година водоемът е изпразнен заради дефект в изпускателя. Преди това той е бил даден на концесия. Концесията е прекъсната през 2016 година от кмета Вяра Церовска и експертен съвет установява какви са проблемите и необходимостта от ремонт.

Става ясно, че за нормалната  експлоатация са нужни спешни ремонтни дейности, реконструкция на водохранилището, язовирната стена, преливният ракт и основния изпускател, заедно с изграждането на КИС. За нормална експлоатация и поддържането на язовира следва да се изгради контролно-измервателна система, програма за технически контрол, да се правят единични и комплексни изпитания, анализи за техническо състояние , да се създават техническо-експертни съвети, да се назначи и обучава персонал – все задължителни към настящия момент изисквания.

Към този момент няма развитие на нещата. Вариантите според Захариев са два – или държавата ще ремонтира безвъзмездно, както се очакваше язовира, или община Перник със собствени средства, които да заложи в следващ бюджет, да извърши ремонта. 

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени