mycomputer.BG

Вода от София за Перник - трудно и много скъпо

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 314 | Брой коментари 0
09:13 20.12.2019

Пренасочване на питейна вода от София към Перник е възможно, но трудно изпълнимо и скъпо, коментира решението за кризата в миньорския град Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

„Свързването на водоснабдителната система на Перник с тази на Столична община е възможно, но трудно изпълнимо и скъпо. Това би могло да стане чрез свързване на най-близката точна на Владая до най-близката точка в системата на Перник. Това обаче няма да избави перничани от безводието в краткосрочен аспект”, заяви Иван Иванов.

Идеята за пренасочване на водата беше обявена от регионалният министър Петя Аврамова в четвъртък. На заседание на Общинския съвет стана ясно, че това е трудна задача.

По думите на Иванов, ако водите у нас се управляват добре, софиянци няма да изпаднат във водна криза, дори да снабдяват Перник с вода „Трябва да си дадем сметка дали свързването на двете системи е рационално решение. Трябва да намалим загубите по водоснабдителните системи с подмяна на водопроводите в тях. Много е важно да се търсят алтернативните източници за водоснабдяване на промишлени нужди”, каза още експертът.

Той коментира и предвиденото увеличение на цената на водата в Перник. „Стана ясно, че министърът на регионалното развитие обясни, че такова увеличение няма да бъде допуснато поради настъпилите обстоятелства. Цената на ВиК-услугите в страната следващите години обаче ще се увеличава. Неизбежно е. Ням как да се подобри услугата без финансови средства”, поясни председателят на Българската асоциация по водите./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени