Внимание, родители: Как да предпазим децата от педофилите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 544 | Брой коментари 0
09:40 20.11.2021

Ако усетите, че възрастен се представя за дете в социалните мрежи, го попитайте за контролното по география утре, за конкретен учител, за информация, която той не би могъл да знае, като така лесно може да се засече фалшивата самоличност. Това е съвет към децата и младежите от Емануил Георгиев, експерт в Националния център за безопасен интернет на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Той участва в седмото издание на младежкия форум "Voice it: Мнение от значение",посочва БТА.

#ФИЛТЪР е надсловът на тазгодишното събитие, в което се обсъждат рисковете онлайн - за филтрите, които използваме в социалните мрежи, и за филтрите, които трябва да използваме, за да се пазим в общуването онлайн. Форумът се организира от Младежка мрежа "Мегафон" и Национална мрежа за децата по повод годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето на ООН. Младежите и експертите обсъдиха рисковете от евентуална онлайн среща с педофили.

По думите на Емануил Георгиев, често педофилите се представят с фалшива самоличност, като връстници на децата от съседното училище, от квартала. Той призова децата да мислят критично, да проверяват дали името на човека съвпада с информацията за него в Гугъл, да проверяват снимки, да говорят при съмнение веднага с възрастен. Георгиев допълни, че децата могат да потърсят съвет и на телефона на Националния център за безопасен интернет 124 123. Там ще получат консултация със специалист. Експертите държат връзка и с отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП.

Ивет Прокопова, психолог, посъветва децата да внимават и в общуването в реалността при особени жестове на внимание - опит на възрастен да скъси дистанцията, да търси физически контакт - докосване, погалване. По думите й младежите трябва да говорят с възрастен в семейството, но понякога се случва, че един от родителите или настойниците е извършителят на посегателството, а детето не получава подкрепа от другия родител. Тогава децата трябва да се свържат с институции като ДАЗД.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени