Lotus homes

Внимание: Мъртво вълнение по Южното Черноморие

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 4322 | Брой коментари 0
17:23 19.07.2021

От днес по Южното Черноморие идва мъртвото вълнение, предупреждава Васил Алексиев, инструктор по водно спасяване към БЧК и старши спасител на плажа в кв.“Крайморие“,съобщи flagman.bg.

В последните два дни морето беше бурно, което наложи отмяна на плувния маратон до остров „Св.Анастасия“.

Тази сутрин ветровата вълна падна, морето изглежда тихо и много спокойно, но всъщност е изключително опасно.

Остатъчната част от ветровата вълна е отдолу и не се забелязва. Тя предизвиква мъртвото вълнение, заради което ние внимателно предупреждаваме плажуващите. Нека в следващите дни да не предприемат необмислени действия – да не влизат навътре в морето и да внимават“, каза Васил Алексиев.

Често, ентусиасти, които имат самочувствие, че плуват добре смело преминават първата и дори втората шамандура на охраняемите плажове, но при връщането силите им намалят, а в един момент точно мъртвото и невидимо вълнение започва да ги дърпа навътре. Те се паникьосват и се стига до фатални инциденти.

Интересен факт е, че в предишни години, морето се обръщаше около Илинден, но заради метеорологичните условия, сега това се случва доста по-рано.

Старите морски вълци предупреждават, че целият цикъл – от силната ветрова вълна до мъртвото вълнение продължава до 9 дни. Днес е третият, което означава, че до края на седмицата всички трябва да са особено осторожни при влизането си във водата.

„Ако попаднете на мъртво вълнение е важно да не загубите самообладание. Течението на морето е от север на юг и най-подходящо е излизането под лек ъгъл, да не е право срещу брега“, посъветва Васил Алексиев./Лупа бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени